Acum citeşti...
Glosar de termeni, Jurnal de timbrofil

Termeni filatelici: francatură


Philatelic terms: franking

Franking means a set of adhesive postage stamps or postmarks applied mechanically by means of a mail-order franking machine to pay the cost of transporting it by post, from the sender to the receiver, according to the postal tariff.

In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


Despre francatură („Franking” în limba engleză, „Affranchissement” în limba franceză şi „Frankatur” în limba germană) se poate spune că reprezintă un ansamblu de mărci poştale adezive sau ştampile aplicate mecanic cu ajutorul maşinii de francat pe corespondenţă, pentru achitarea costului transportului acesteia prin intermediul poştei, de la expeditor la destinatar, potrivit tarifului poştal în vigoare.

Tipul de francatură mecanică presupune o francatură realizată cu ajutorul maşinii de francat, care imprimă cu tuş (de cele mai multe ori de culoare roşie) un material prin mijloace manuale, chimice, electrice, electronice, fotomecanice, în scopul obţinerii suprafeţei unui clişeu de tipar.

Termenul a căpătat şi alte explicaţii adiacente, fiind frecvent utilizat în lumea colecţionarilor de filatelie. Astfel, există termenul de francatură filatelică, care presupune o francatură compusă dintr-un grup de mărci poştale jubiliare, comemorative sau de binefacere, din aceeaşi emisiune sau din emisiuni diferite, aplicate cu răbdare şi mult simţ estetic pe un plic, în scopul colecţionării sau efectării unui schimb filatelic. 

De asemenea, termenul de francatură obişnuită reprezintă un ansamblu de mărci poştale aplicate pe o corespondenţă conform tarifului, obliterate pe margine astfel încât desenul şi inscripţiile mărcilor poştale să fie vizibile. Aceasta indică plata cu anticipaţie a taxei pentru transportul unui colet.

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Google translate

Cifrele blogului

  • 22,407 pageviews
Advertisements
%d bloggers like this: