Acum citeşti...
Glosar de termeni, Jurnal de timbrofil

Termeni filatelici: francatură


Philatelic terms: franking

Franking means a set of adhesive postage stamps or postmarks applied mechanically by means of a mail-order franking machine to pay the cost of transporting it by post, from the sender to the receiver, according to the postal tariff.

In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


Despre francatură („Franking” în limba engleză, „Affranchissement” în limba franceză şi „Frankatur” în limba germană) se poate spune că reprezintă un ansamblu de mărci poştale adezive sau ştampile aplicate mecanic cu ajutorul maşinii de francat pe corespondenţă, pentru achitarea costului transportului acesteia prin intermediul poştei, de la expeditor la destinatar, potrivit tarifului poştal în vigoare.

Tipul de francatură mecanică presupune o francatură realizată cu ajutorul maşinii de francat, care imprimă cu tuş (de cele mai multe ori de culoare roşie) un material prin mijloace manuale, chimice, electrice, electronice, fotomecanice, în scopul obţinerii suprafeţei unui clişeu de tipar.

Termenul a căpătat şi alte explicaţii adiacente, fiind frecvent utilizat în lumea colecţionarilor de filatelie. Astfel, există termenul de francatură filatelică, care presupune o francatură compusă dintr-un grup de mărci poştale jubiliare, comemorative sau de binefacere, din aceeaşi emisiune sau din emisiuni diferite, aplicate cu răbdare şi mult simţ estetic pe un plic, în scopul colecţionării sau efectării unui schimb filatelic. 

De asemenea, termenul de francatură obişnuită reprezintă un ansamblu de mărci poştale aplicate pe o corespondenţă conform tarifului, obliterate pe margine astfel încât desenul şi inscripţiile mărcilor poştale să fie vizibile. Aceasta indică plata cu anticipaţie a taxei pentru transportul unui colet.

Anunțuri

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: