Acum citeşti...
Jurnal de timbrofil, Opinii personale

Despre „timbrofobie”


About ‘fear for stamps’

Like any other phobia, also ‘fear for stamps’ – a notion that many will not consider as part of any dictionary – manifests as a way to reject the discipline came into this world 175 years ago.

A question arises: has come the time for quashing our albums? No, not really! And I have a suggestion for philatelists: to try to attract young people to this discipline! How? For example, by creating regional philatelic associations and club blogs, online magazines etc. Philatelic Society ‘Tutova’ in Barlad has shown that it’s possible!

In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


Ca oricare altă fobie, şi „timbrofobia” – noţiune pe care mulţi nu o vor considera ca făcând parte din vreun dicţionar – se manifestă ca modalitate de respingere a unei discipline apărută pe lume în urmă cu 175 de ani.

De ce zic asta? Am recitit câteva articole mai vechi apărute în diverse ziare, în care venerabili filatelişti se arătau dezamăgiţi de faptul că tinerii zilelor noastre nu mai sunt interesaţi de colecţionarea şi studierea mărcilor poştale, ci mai degrabă de noile gadgeturi la modă, eventual doar de colecţionarea jucăriilor din Happy Meal sau din ouăle Kinder.

Încerc să înţeleg ambele generaţii, eu făcând parte dintr-o generaţie aflată cumva la mijloc, care a copilărit cu plicurile filatelice cu premii, iar care în prezent se află în imposibilitatea de a accede la cunoştinţele celor cu experienţă în filatelie, din variate motive.

Pe vremuri, existau cercurile filatelice în şcoli, unde copiii se întreceau în colecţii filatelice exotice şi cunoşteau lumea prin micile petice de hârtie. Acum, totul se află pe internet, iar dacă faci imprudenţa de a face un sondaj printre puşti, probabil că-ţi vor spune că Michel este probabil un nou artist cu videoclip pe MTV, iar filatelia este vreo boală de sezon…

Pe vremuri circulau scrisorile şi lumea ştia să scrie caligrafic. Acum, SMS-urile ne scutesc de petele de cerneală de pe mâini, iar reţelele de socializare de vederile din concediu. E drept, cataloagele online ne ajută, ceea ce pe vremuri presupunea un efort financiar colosal.

Şi atunci, se pune întrebarea: a venit vremea casării clasoarelor? Nu, nu cred! Şi aş avea o sugestie pentru filateliştii cu experienţă: încercaţi să atrageţi tinerii spre această disciplină! Cum? De exemplu, prin crearea de către asociaţiile şi cluburile filatelice regionale a unor bloguri, reviste online etc.

Societatea Filatelică „Tutova” din Bârlad a arătat că se poate!

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Google translate

Cifrele blogului

  • 20,482 pageviews
%d bloggers like this: