Acum citeşti...
Alba Iulia filatelică, Jurnal de timbrofil

Alba Iulia filatelică (2)


 Alba Iulia through philately (2)

This article is about a small part in the great citadel of Alba Iulia. Today I wrote about the Romano-Catholic cathedral, the subject of a postal card with the name of the city in Hungarian, and German.

In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


Articolul anterior: (1)

Unirea de la 1599

Construcţia catedralei romano-catolice din Alba Iulia a început în secolul al XI-lea, fiind vorba despre cea mai valoroasă operă de arhitectură medievală din Transilvania, la fel de veche ca şi Notre Dame din Paris.

Unică prin sinteza stilurilor sale, catedrala a fost martoră în timp multor evenimente istorice, unul dintre ele petrecându-se la 1 noiembrie 1599, când voievodul Mihai Viteazul a intrat în Cetatea Alba Iulia pentru a uni pentru prima dată cele trei ţări române. Astăzi stau mărturie evenimentului statuia ecvestră din bronz a lui Mihai Viteazul şi basorelieful de pe zidul Palatului Princiar din Alba Iulia, palat construit începând cu secolul al XVI-lea drept reşedinţa principilor transilvăneni.

Tot de numele voievodului Mihai Viteazul se leagă şi tipărirea pentru prima dată a textului Noului Testament în limba română, în tipografia ctitoriei sale pe al cărui loc se află astăzi o biserică de lemn. Exemplare ale lucrării se află la Biblioteca Batthyanaeum din Alba Iulia, dar şi la Muzeul Naţional al Unirii.

Mihai Viteazul a fost surprins în imaginea unei coliţe nedantelate cu valoarea nominală de 10 lei (Michel #BL126), emisă în anul 1975, cu ocazia împlinirii a 375 ani de la Unirea de la 1599, precum şi în imaginea unei mărci poştale din anul 1968 (Michel #2721A), cu valoarea nominală de 55 bani, fiind vorba despre o pictură de D. Stoica, „Intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia”.

În cea de-a treia imagine se poate vedea o carte poştală în care este prezentă catedrala romano-catolică, alături de numele oraşului Alba Iulia în limbile maghiară şi germană, Gyulafehérvár, respectiv Karlsburg.

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Google translate

Cifrele blogului

  • 22,407 pageviews
Advertisements
%d bloggers like this: