Acum citeşti...
Alba Iulia filatelică, Jurnal de timbrofil

Alba Iulia filatelică (3)


Alba Iulia through philately (3)

This article is about a small part in the great citadel of Alba Iulia. Today I wrote about the Alba Carolina Citadel, and about its beautiful historic gates, subject of some philatelic materials.

In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


Articolele anterioare: (1), (2)

Cetatea Alba Carolina

De la începutul secolului al XVIII-lea, oraşul Alba Iulia devine centru militar, odată cu construirea cetăţi bastionare de tip Vauban (între anii 1714-1738), după planurile arhitectului Giovani Morando Visconti şi la iniţiativa împăratului Carol al VI-lea de Habsburg.

Aspectul stelar al Cetăţii, cu cele şapte colţuri specifice Vauban, este impresionant şi astăzi, fiind reconstruit complet, la fel ca şi porţile de acces în Cetatea Alba Carolina. Prima dintre cele şapte porţi ale Cetăţii este înfăţişarea unui arc de trimf împodobit de statui şi basoreliefuri, elemente de arhitectură inspirate din mitologia antică. De asemenea, Traseul Porţilor oferă acum posibilitatea vizitării tuturor celor şapte porţi ale Cetăţii.

O marcă poştală în imaginea căreia apare poarta I a Cetăţii Alba Carolina a fost emisă în anul 1972 (Michel #3100). Marca are valoarea nominală de 13,30 lei. În imaginea a doua se află un plic de corespondenţă, introdus în circulaţie în anul 2008, la 90 ani de la Marea Unire.

Imaginea de pe plic este cu poarta I a Cetăţii, iar marca pretipărită, de 55 de bani, ilustrează obeliscul din Alba Iulia. În cea de-a treia imagine apare o carte poştală în care se află cea de-a III-a poartă a Cetăţii, cea mai impresionantă dintre toate.

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Google translate

Cifrele blogului

  • 20,482 pageviews
%d bloggers like this: