Acum citeşti...
Alba Iulia filatelică, Jurnal de timbrofil

Alba Iulia filatelică (4)


Alba Iulia through philately (4)

This article is about a small part in the great citadel of Alba Iulia. Today I wrote about the Obelisk of Horea, Cloşca and Crişan, three important heroes from history of Transylvania. This is present on some postage stamps, at the 200th anniversary of the uprising led by them.

In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


Articolele anterioare: (1), (2), (3)

Răscoala lui Horea

La 1784 a avut loc răscoala condusă de Horea, cel care a luptat alături de tovarăşii săi, Cloşca şi Crişan, împotriva asupririi austro-ungare. După arestare, aceştia au fost întemniţaţi la Alba Iulia, urmând ca 1 an mai târziu să fie executaţi prin frângere cu roata pe Dealul Furcilor din acelaşi oraş.

Astăzi, temniţa lui Horea poate fi vizitată, aflându-se deasupra porţii a III-a a Cetăţii, în cadrul unui traseu turistic denumit „Eroii neamului românesc”, care mai cuprinde încă o temniţă şi redarea simbolică a eşafodului supliciului celor trei. De asemenea, platoul din faţa porţii a III-a este dominat de un obelisc executat în granit, în anul 1937, la iniţiativa asociaţiei „Astra”. Obeliscul aminteşte de cei trei eroi ai Transilvaniei.

Obeliscul este prezent pe o marcă poştală cu valoarea nominală de 2 lei, emisă în anul 1984 (Michel #4095), la împlinirea a 200 de ani de la răscoala condusă de Horea. De asemenea, cu ocazia evenimentul din acel an, a fost creată o ştampilă specială. Eroul transilvănean apare şi pe o marcă poştală din anul 1980 (Michel #3731), cu valoarea nominală de 3 lei.

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Google translate

Cifrele blogului

  • 22,407 pageviews
Advertisements
%d bloggers like this: