Acum citeşti...
Glosar de termeni, Jurnal de timbrofil

Termeni filatelici: gutter


 

Philatelic terms: gutter

The philatelic use of the word ‘gutter’ is the space left between postage stamps which allows them to be separated or perforated. Several derivate terms are: gutter pairs, gutter block, and gutter margin.

In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


Benzile care permit prinderea perechilor sau blocurilor de mărci poştale între coperţile unui carnet sunt cunoscute sub termenul filatelic de „gutter” sau „punte” („Interpanneau” în limba franceză şi „Zwischensteg” în limba germană). Când mărcile sunt imprimate pe coli de dimensiuni mari, care vor fi ghilotinate apoi în mini-coli, de dimensiuni mai mici, acest lucru se va face peste gutter.

Un element esenţial este reprezentat de lăţime, adică distanţa dintre axele găurilor lăsate de perforator de o parte şi de alta a gutter-ului. De cele mai multe ori, lăţimea acestuia coincide cu cea a mărcii poştale.

Gutter-ul poate fi neimprimat sau poate să conţină numere, cuvinte sau alte marcaje. De multe ori, se întâmplă să conţină „semafoare” (ghiduri de culori), viniete, mesaje de diverse feluri, abrevieri sau desene, ceea ce face ca acestea să fie colecţionate separat de către filatelişti.

Un motiv în plus pentru colecţionarea lor este elementul de raritate, în sensul că nu toate perechile sau blocurile de mărci poştale care prezintă gutter au aceleaşi elemente pe suprafaţa gutter-ului. Multe administraţii poştale utilizează gutter-ul pentru a-şi imprima propriul logo, etichete cu denumirea emisiunii filatelice sau alte elemente.

Practic, este vorba despre o tehnică interesantă şi eficientă pentru a creşte vânzarea colilor filatelice întregi, deci o formă inteligentă de marketing.

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Google translate

Cifrele blogului

  • 24,845 pageviews
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: