Acum citeşti...
Jurnal de timbrofil

Statutul timbrului de ajutor


The status of helping stamps

The concept of ‘helping stamp’ arose from the need to collect additional funds at national level, both from tax considerations, postal and social.

Examples are the stamps issued 100 years ago, in 1915, when Romania was imminent entry into the First World War. To achieve this, it was chosen the version of overprinting with black ink the text ‘TIMBRU DE AJUTOR’ on the 5 bani, 10 bani, and 50 bani values from the ‘Carol I’ series.

In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


Conceptul de „timbru de ajutor” a apărut din necesitatea colectării de fonduri suplimentare la nivel naţional, atât din considerente fiscale, poştale, cât şi sociale. Un exemplu în acest sens sunt exemplarele emise în urmă cu 100 de ani, în anul 1915, când era iminentă intrarea României în prima conflagraţie mondială.

Pentru a realiza aceasta, s-a optat pentru varianta supratipăririi cu tuş negru a textului „TIMBRU DE AJUTOR” pe mărcile poştale de 5 bani şi de 10 bani din emisiunea „Carol I – Tipografiate”, respectiv pe mărcile poştale de 50 bani din emisiunea „Carol I – Gravate”.

În cataloagele de mărci poştale şi de timbre fiscale a fost specificată obligativitatea aplicării acestui tip de timbru astfel: timbrul de ajutor de 5 bani pe scrisorile simple şi pe cele recomandate interne, timbrele teatrale sau de intrare la cinematografe, concerte sau conferinţe; timbrul de ajutor de 10 bani pe scrisorile de expediţie, avizele de sosire a coletelor şi pachetelor poştale, telegramele interne, notele de plată la hoteluri, restaurante, cafenele, berării sau cofetării; timbrul de 50 bani pe biletele de plată în vagoanele de dormit.

Au urmat apoi şi alte timbre, toate formând în prezent colecţii specializate care, ca şi în cazul vinietelor, reprezintă o punte de legătură între filatelie şi fiscalotelie.

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Google translate

Cifrele blogului

  • 22,407 pageviews
Advertisements
%d bloggers like this: