Acum citeşti...
Glosar de termeni, Jurnal de timbrofil

Termeni filatelici: supratipar


Philatelic terms: overprint

This term means an inscription (words, letters, numbers or signs) printed in black or any other color on a postage stamp, a souvenir sheet or a philatelic assembly, in order to modify its value, destination or other elements, from different reasons.

In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


Termenul filatelic de supratipar („Overprint” în limba engleză, „Surcharge” în limba franceză şi „Aufdruck” în limba germană) reprezintă o inscripţie (cuvinte, litere, cifre sau semne) tipărită în negru sau în orice altă culoare pe o marcă poştală, pe o coliţă sau pe un ansamblu filatelic, cu scopul de a-i modifica valoarea, destinaţia sau alte elemente, din diferite necesităţi.

Câteva dintre scopurile care conduc administraţiile poştale la varianta supratipăririi mărcilor poştale pot fi: schimbarea unităţii monetare a unui stat (inclusiv la demonetizarea în scopuri anti-inflaţioniste), supratipărirea cu scopul aniversărilor sau comemorărilor, schimbarea funcţiei unei mărci (poştă aeriană, poştă oficială, mărci pentru ziare, timbre de ajutor, timbre fiscale, livrări speciale, telegraf, taxă de război), măsuri de securitate împotriva furturilor (de exemplu, prin supratipărirea cu denumirea statului american unde se utilizau mărcile, caz întâlnit şi în alte ţări), supratipăriri coloniale, supratipăriri provizorii (de exemplu, supratipăririle din timpul războaielor), mărci preobliterate şi altele.

Conform datelor cuprinse în cataloagele filatelice, astfel de mărci poştale au o valoarea financiară superioară celor utilizate pentru supratipărire, de aceea sunt foarte căutate. O explicaţie logică pentru preţul mai mare este faptul că supratipărirea se face doar pe o anumită cantitate din emisiunea iniţială, anume mărcile neintrate în circuitul poştal.

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Google translate

Cifrele blogului

  • 22,407 pageviews
Advertisements
%d bloggers like this: