Acum citeşti...
Glosar de termeni, Jurnal de timbrofil

Termeni filatelici: vinietă


Philatelic terms: label

In philately, label or coupon or tab is a part of sheet of stamps separated from them with perforation (or narrow white margin in imperforate stamps). The term should not be messed up with the term ‘gutter’ or with a margin of a stamp sheet.

In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


Termenul filatelic „vinietă” („Label” în limba engleză, „Vignette” în limba franceză şi în limba germană) reprezintă o etichetă adezivă emisă de o administraţie poştală în scopul aniversării sau comemorării unor evenimente deosebite.

Vinietele izolate de mărcile poştale îşi pierd valoarea filatelică. Însă în istorie se cunosc cazuri în care s-a dorit obţinerea rapidă de mărci poştale, iar vinietele au fost cele mai la îndemână, acestea devenind practic mărci poştale prin supratipărire.

Este cunoscut cazul Columbiei care, pentru procurarea primelor mărci poştale cu suprataxă aeriană, a supratipărit viniete de propagandă multicolore destinate copiilor. Un alt caz este al Israelului, care şi-a procurat rapid mărci poştale prin tipărirea de viniete în perioada când se afla sub atacul ţărilor arabe care nu-i recunoşteau independenţa, respingând astfel planul ONU.

În cadrul colilor filatelice, vinietele ocupă locul central şi prezintă, de regulă, o culoare diferită de restul mărcilor poştale. Erorile de tipărire apar uneori pe vinietă, iar cel mai celebru caz din lumea filatelică este „Inverted Jenny”.

Termenul de „vinietă” este strâns legat de un altul, anume „erinofilie”, care desemnează disciplina care se ocupă cu colecţiile de viniete fără valoare fiduciară (de francare). Termenul este împrumutat din limba germană, de la verbul (sich) erinnern (a-şi aminti).

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Google translate

Cifrele blogului

  • 20,427 pageviews
%d bloggers like this: