Acum citeşti...
Glosar de termeni, Jurnal de timbrofil

Termeni filatelici: fals


Philatelic terms: forgery

A philatelic forgery is a postage stamp made in a unlawful manner, in order to cheat a postal authority or the stamp collectors. The best known in this industry are Jean de Sperati and François Fournier.

In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


Termenul de fals filatelic („Philatelic fakes and forgeries” în limba engleză, „Faux timbre” în limba franceză şi „Briefmarkenfälschung” în limba germană) desemnează o marcă poştală realizată într-o manieră ilegală, în scopul păcălirii autorităţii poştale emitente sau colecţionarilor de filatelie.

Scopurile lansării în lumea filatelică a acestor falsuri pot fi diverse, de la obiectivul obţinerii imediate a unui anumit profit financiar, până la partea artistică a gestului în sine (vedeţi cazurile unor falsificatori precum Jean de Sperati sau François Fournier, care vorbeau despre filatelie ca o formă de artă) sau cea de propagandă (mai ales în timpul războaielor, cum este cazul falsului filatelic „Futsches Reich” din timpul operaţiunii Corn Flakes, din anul 1945).

Metodele utilizate sunt şi ele diversificate, pornind de la alegerea hârtiei şi a cernelii, gravurii şi impresiunii, ajungând până la modul de fabricare a dantelurii.

Interesant este faptul că o marcă poştală poate fi uşor confundată cu una falsă, deoarece după autentificarea celei dintâi de către un expert filatelic, care îşi validează expertiza prin semnătură pe spatele piesei expertizate conform unui cod precis, acea semnătură poate fi apoi reprodusă pe spatele falsului.

Există însă şi cazuri în care falsurile sunt acceptate, aşa cum este cazul unora dintre mărcile „Cap de Bour” care, deşi recunoscute ca fiind falsuri, au fost evaluate în cadrul unor licitaţii cu sume de până la 4.000 €.

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Google translate

Cifrele blogului

  • 24,878 pageviews
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: