Acum citeşti...
Jurnal de timbrofil

Corespondenţa cu zeppelinul


Correspondence with the zeppelin

The correspondence circulated using zeppelins is a very interesting field of study. The service was used between 1908-1939 in civil purposes through German aircrafts. Usually, correspondence was franked with special postage stamps, issued by several countries that paid the postal service to Germany, but also with definitive postage stamps, overprinted.

In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


Corespondenţa distribuită cu ajutorul zeppelinului constituie un domeniu de studiu foarte interesant. Serviciul a fost utilizat între anii 1908-1939 în scop civil, prin intermediul aeronavelor germane. De obicei, corespondenţa era francată cu mărci poştale special emise de câteva ţări care plăteau astfel serviciul poştal Germaniei, dar şi cu mărci poştale uzuale supratipărite.

Prima perioadă de utilizare a acestui serviciu este cuprinsă între anii 1908-1914. Primul zeppelin pentru transportul corespondenţei a fost LZ 4, în iulie 1908, urmat la scurt timp de LZ 3. Pentru acestea, s-a utilizat o ştampilă ovală cu inscripţia  „LUFTSCHIFF / SIGNALPOST” şi „Z III” în centru, utlizat pe LZ 6 (Z 3) între lunile august-octombrie 1909.

Până în anul 1911, ştampilele erau inscripţionate „AN BORD DES / ZEPPELIN / LUFTSCHIFFES”, cu data în mijloc şi numele zeppelinului în partea inferioară. Apoi, din anul 1914, odată cu izbucnirea Primului Război Mondial, serviciul prin intermediul zeppelinelor a fost preluat de armata germană, fiind astfel interzis civililor.

Cea de-a doua perioadă este cea dintre anii 1919-1924, când au fost asigurate şi despăgubiri de război din partea Germaniei. LZ 120 „Bodensee” a fost cel care a reluat zborurile şi asigurarea corespondenţei, utilizându-se mărci poştale emise înainte de război, până în anul 1921, când zeppelinul a fost predat Italiei. LZ 126 a funcţionat pentru scurt timp în anul 1924, după care a fost predat Statelor Unite şi redenumit „Los Angeles” (ZR-3).

Cea de-a treia perioadă este cuprinsă între anii 1928-1939. LZ 127 „Graf Zeppelin” a avut o lungă şi strălucită carieră. Totul a început în septembrie 1928, când zeppelinul a asigurat pentru prima dată corespondenţa între Germania şi Statele Unite şi retur. Un an mai târziu, „Graf Zeppelin” a înconjurat globul, cu opriri la Tokyo şi Los Angeles.

Până la ieşirea sa din uz, în iunie 1937, zeppelinul a efectuat 590 de zboruri şi a cărat peste 12 tone de corespondenţă. A urmat apoi LZ 129 „Hindenburg”, poate cel mai celebru dintre toate, deoarece a rămas în istorie prin prăbuşirea de pe 6 mai 1937 la Lakehurst, Statele Unite (cele 368 de scrisori salvate din flăcări din totalul de 17.609 sunt astăzi cele mai colecţionate piese de aerofilatelie).

După izbucnirea celui de-al II-lea Război Mondial, a mai urmat doar LZ 130 „Graf Zeppelin II”, care a efectuat zboruri în interiorul Germaniei, între anii 1938-1939.

Astăzi, corespondenţa purtată de zeppeline nu se mai practică, însă rămân doar piesele de colecţie care fascinează filateliştii ori de câte ori apar în expoziţii sau prin licitaţii.

În cadrul celei mai recente licitaţii online a Corinphila Auction AG (205-209), lotul #1338 este constituit dintr-un plic francat cu patru mărci poştale emise în anul 1931 („Carol al II-lea – emisiunea Londra”, valorile de 30 lei şi 50 lei, respectiv „Poşta aeriană – vederi”, valorile de 5 lei şi 20 lei).

Corespondenţa a plecat din Sibiu, România, cu LZ 127 „Graf Zeppelin” la data de 8 iulie 1933 şi a ajuns la destinaţie în Buenos Aires, Argentina la data de 5 august 1933.

Reclame

Discuție

2 gânduri despre &8222;Corespondenţa cu zeppelinul&8221;

  1. Fascinating subject. I have always had an interest in zeppelins and it is unfortunate that its history was cut short.

    Apreciază

    Scris de ronjoiner2015 | 18/06/2016, 16:11

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Google translate

Cifrele blogului

  • 24,826 pageviews
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: