Acum citeşti...
Jurnal de timbrofil

De ziua mărcii poştale româneşti


The Romanian postage stamp day

Today we celebrate the 1st Romanian postage stamp issue, the well-known ‘Bull’s head’. According to the philatelists, at present it’s estimated that there are about 750 copies of this issue worldwide, of which around 50 in Romania.

In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


Astăzi este sărbătorită tipărirea primelor mărci poştale româneşti, celebrele „Cap de bour”. Emisiunea I, care conţine 4 mărci poştale, a intrat în circulaţie o săptămână mai târziu, pe data de 22 iulie 1858, la Iaşi, şi a fost retrasă din circulaţie pe data de 31 octombrie 1858, înainte de lansarea celei de-a II-a emisiuni.

Trebuie menţionat faptul că lansarea acestor mărci poştale a constituit o revoluţionare a sistemului poştal de până atunci din Principatul Moldovei, dar şi un gest îndreptat împotriva suzeranităţii otomane asupra Ţărilor Române.

Mărcile poştale „Cap de bour” din prima emisiune au ca design un cerc în care se află semnul heraldic al principatului Moldovei – capul de bour, cu o stea cu cinci colţuri între coarne, în partea superioară textul „PORTO SCRISORI” scris cu litere chirilice (ПOPTO CKPИCOPИ), iar în partea inferioară a cercului o goarnă poştală care încadrează valoarea nominală a mărcii (27, 54, 81 şi 108 parale). Hârtia utilizată pentru realizarea lor a fost una specială, iar mărcile nu sunt dantelate.

Fiind printre primele mărci poştale adezive introduse în Europa de Est, s-a folosit gumă arabică de culoare galben-brun, aplicată în mai multe straturi neuniforme. Tirajele celor 4 mărci poştale au fost de 3.691 de exemplare pentru valoarea de 27 parale (culoare neagră pe hârtie roz), 4.772 de exemplare pentru valoarea de 54 parale (culoare verde pe hârtie verzuie), 709 exemplare pentru valoarea de 81 parale (culoare albastră pe hârtie azurie), respectiv 2.574 de exemplare pentru valoarea de 108 parale (culoare albastră pe hârtie roz).

Astfel, datorită tirajului redus în care au fost emise, au fost considerate mărci poştale de colecţie încă de la lansare, iar valoarea lor a crescut în timp, ajungându-se astăzi la sume de zeci de mii de euro pentru un singur exemplar vândut.

Potrivit filateliştilor, la ora actuală se estimează că mai există aproximativ 750 de exemplare din această emisiune la nivel mondial, dintre care în jur de 50 în România.

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Google translate

Cifrele blogului

  • 24,878 pageviews
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: