Acum citeşti...
Jurnal de timbrofil

Despre abaterile filatelice


About stamp varieties

Collecting stamps is not necessarily just about accumulating a collection of stamps. Yes, that is the easy part in many respects, but a study of the stamps themselves is often far more rewarding to the collector.

Using Stanley Gibbons philatelic information as a guideline, the collector may be looking for printing errors or printing varieties. I wrote this article in collaboration with Michael Dodd, who has agreed to present the issue from the perspective of selling parts at his shop online, cddstamps.

In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


Abaterile filatelice, care cuprind erorile, curiozităţile şi varietăţile filatelice („Errors, Misprints, and Plate Flaws” sau „Errors, Freaks, and Oddities (EFO)” în limba engleză) reprezintă un domeniu prin care sunt identificate şi studiate toate acele piese la care procesul de tipărire nu s-a derulat normal. De multe ori, sunt considerate rebuturi, însă cei mai mulţi colecţionari pun mare preţ pe ele, acestea ajungând uneori vedete în colecţii şi în licitaţii.

Am scris acest articol în colaborare cu Michael Dodd, cel care a fost de acord să prezinte acest subiect din perspectiva unor piese aflate la vânzare în magazinul său online, cddstamps

 Colecţia de mărci poştale şi varietăţile

În colecţionarea mărcilor poştale nu este neapărat vorba doar de acumulare. Într-adevăr, aceasta este partea cea mai ușoară, în multe privințe, dar studierea mărcilor în sine este mult mai generatoare de satisfacții pentru filatelişti.

Adesea, colecţionarii se vor specializa și, pentru aceasta, ei vor căuta rarităţi din aria lor de interes sau ceea ce sunt cunoscute sub denumirea de abateri filatelice (erori, curiozităţi şi varietăţi). Cu ajutorul informaţiilor filatelice de la Stanley Gibbons, colecţionarul poate căuta erori de imprimare sau varietăţi de imprimare.

Erorile de imprimare pot include, de exemplu, erori de culoare, omisiuni sau erori de valoare, impresiuni duble sau mărci imprimate pe ambele fețe.

Varietăţile de imprimare sunt mai uşor de găsit pe piesele filatelice mai timpurii, când metoda de imprimare era în tipar adânc și astfel pot include o serie de erori ca desene sau modele gravate, cadre sparte sau litere ori cifre deformate. Cu ajutorul tehnicilor de imprimare moderne, erorile pot apărea sub forma modificărilor de afișare a imaginii sau a unei valori.

De un lucru trebuie însă ţinut seama: se plătește pentru a avea un bun catalog filatelic! Să presupunem că ați găsit un stoc de mărci poştale, precum colecția de mai jos.

Este vorba despre 36 de exemplare ale valorii Regatul Unit SG #351, emise între anii 1912 și 1924. În „Stanley Gibbons Concise Catalogue” veți găsi 6 listări ale numărului SG, respectiv între SG #351 şi SG #356, pentru diferențe de culoare (aşa cum puteţi identifica diferitele nuanţe în imaginea de mai sus), apoi diferite alte numere pentru a diferenția filigranele, pentru a identifica imprimarea dublă sau gumarea ambelor feţe etc.

Mai mult, dacă veţi consulta „Stanley Gibbons Specialised Catalogue”, veți găsi nu mai puţin de 7 pagini cu detalii despre culori (sunt enumerate 18 nuanțe diferite ale valorii respective), varietăţi pentru perforații, filigrane, precum și detalii cu privire la diverse marcaje de placă.

Înarmați cu astfel de informații, veţi constata că studierea mărcilor poştale din colecţia personală devine mult mai atractivă.

În cele din urmă, să ne uităm la doar două exemple de varietăţi listate în magazinul online cddstamps.

Prima este din Rhodesia, SG #415 și SG #415a, emisă în anul 1967. Sesizaţi diferenţa? În plus față de defectul de imprimare, există, de asemenea, două varietăţi ale acestei mărci, una imprimată cu perforaţii de 14½:14 și alta cu perforaţii de 13½. Prima are preţul de catalog de 0,20£, iar cea de-a doua de 15£.

A doua varietate este din Rhodesia de Sud, SG #55 şi SG #55a, emisă în anul 1940. Această marcă poştală prezintă varietatea „recut shirt collar flaw“, de aceea marca normală are o valoare de catalog de 0,80£, pe când cea cu varietate are o valoare de catalog de 55£.

 ***

Îi mulţumesc lui Michael pentru ajutorul acordat în realizarea acestui articol şi voi încheia cu mesajul pe care el îl foloseşte de fiecare dată pe blogul său: „Enjoy your stamps”!

Reclame

Discuție

2 gânduri despre &8222;Despre abaterile filatelice&8221;

  1. It is intriguing to think about the fact that this is one of the few times when a mistake has more value than perfection.

    Scris de Bespoke Traveler | 07/08/2016, 22:08

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Google translate

Cifrele blogului

  • 24,878 pageviews
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: