Acum citeşti...
Jurnal de timbrofil, Opinii personale

Reguli de schimb filatelic


Rules of philatelic exchange

In the following article, I will elaborate a code of good practices that should be respected, in my view, in any philatelic exchange. One important rule is to send postage stamps in that condition which you would like to receive them.

In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


În cele ce urmează, voi alcătui un cod al bunelor practici ce trebuie respectat, din punctul meu de vedere, în orice schimb filatelic.

Este normal ca orice colecţionar de mărci poştale să observe că este posesorul unui număr din ce în ce mai mare de duplicate, pe care le poate schimba şi obţine astfel noi piese pentru colecţia sa. Mai întâi, este necesar să descrieţi foarte clar, în listele de schimb personale, ce anume oferiţi şi ce doriţi în schimb.

În momentul în care aţi stabilit o legătură (de exemplu, prin e-mail) cu partenerul de schimb, specificaţi foarte clar ce doriţi să schimbaţi şi care va fi baza schimbului (valoarea de catalog sau utilizarea unei baze de 1:1).

De asemenea, tipul de mărci poştale care vor face subiectul schimbului vostru (ştampilate sau neştampilate, dacă fac parte din emisiunile uzuale, dacă sunt ştampilate de complezenţă, care este tema, ţara, cantitatea etc.)

Nu trimiteţi niciodată mărci poştale care nu v-au fost solicitate! De asemenea, specificaţi încă de la început dacă trimiteţi sau acceptaţi duplicate la mărcile care fac obiectul schimbului vostru.

Importantă este respectarea unei reguli de aur: trimiteţi mărci în starea în care aţi dori să le primiţi (fără a fi deteriorate, murdare, cu ştampile aplicate grosier, cu colţuri îndoite, rupte, cu perforaţii lipsă, cu înscrisuri pe faţă sau pe verso, cu guma desprinsă etc.).

Când expediaţi mărcile poştale, puneţi-le neapărat în plicuri din hârtie pergaminată, care se pot închide, pentru a le proteja. Puteţi utiliza o coală subţire de carton pentru a susţine robusteţea plicului. Important este şi să verificaţi foarte atent adresa destinatarului înscrisă pe plic.

Întrebaţi partenerul de schimb dacă doreşte trimiterea plicului recomandat sau nu, deoarece cea de-a doua variantă poate implica uneori întârzierea sau chiar pierderea corespondenţei.

Un amănunt care mi se pare important este şi stabilirea modului de trimitere a plicurilor. În mod normal, cine propune schimbul va trimite primul mărcile poştale către celălalt. În opinia mea, cea mai eficientă metodă este trimiterea simultană a plicurilor de către cei doi parteneri de schimb.

Nu uitaţi ca atunci când primiţi plicul, să fiţi cât se poate de prompţi şi să-l înştiinţaţi despre faptul că aţi primit mărcile de la el şi schimbul filatelic s-a încheiat cu bine. Bine-înţeles, un schimb filatelic presupune şi o anumită doză de risc, iar aici voi aminti o altă regulă de aur a schimburilor: dacă nu sunteţi mulţumit cum decurge schimbul, nu uitaţi că îl puteţi anula în orice moment!

De aceea, mai ales pe paginile online de schimburi filatelice, există posibilitatea feedback-ului şi acordarea de calificative celor cu care aţi realizat (sau nu) schimburi filatelice.

Vă aştept opiniile despre subiect!

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Google translate

Cifrele blogului

  • 24,845 pageviews
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: