Acum citeşti...
Jurnal de timbrofil

Albumul preşedinţilor


The presidents’ album

The American presidents seen through postage stamps represents a great theme to collect for philatelists all around the world. I write a short story about them, from George Washington to Ronald Reagan.

In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


O amplă temă filatelică este constituită de cei 44 de preşedinţi americani de până acum, prezenţi pe mărcile poştale comemorative. Nu numai Statele Unite au emis astfel de mărci poştale, însă prezentarea mea se va limita la ţara care de-a lungul anilor i-a avut la conducere.

Totul începe în anul 1847, când US Post Office a realizat primele două mărci care-i reprezintă pe George Washington (valoarea nominală de 10 cenţi) şi Benjamin Franklin (valoarea nominală de 5 cenţi).

De altfel, imaginea primului preşedinte american este cea mai frecvent prezentă în filatelia de peste ocean, fiind multe exemplele în care pentru diverse emisiuni comemorative diferă denominările sau culorile, deşi imaginea este aceeaşi.

Ar mai fi de notat şi faptul că US Post Office făcuse o tradiţie din a onora prin prezenţa pe mărci a preşedinţilor decedaţi sau gravi bolnavi.

Thomas Jefferson apare pentru prima dată pe o marcă americană în anul 1856, iar Andrew Jackson după 15 ani. A urmat apoi Abraham Lincoln, a cărui imagine apare în anul 1866, la comemorarea unui an de la asasinare.

Perioada clasică se caracterizează prin faptul că mărcile comemorative realizate sunt gravate după picturi şi alte lucrări ale unor artişti faimoşi ai acelor vremuri.

Deşi a fost cel de-al 2-lea preşedinte american, lui John Adams i s-a dedicat o emisiune filatelică abia în anul 1938, când pe valoarea de 2 cenţi a apărut o reproducere după bustul din marmură al acestuia din US Capitol’s Senate Gallery.

Un alt preşedinte care trebuie amintit aici este Theodore Rosevelt, care a constituit o figură extrem de populară pe mărcile poştale comemorative, pe care a apărut pentru prima dată în anii 1922 şi 1925.

Franklin D. Roosevelt, considerat a fi unul dintre cei mai influenţi lideri ai mijlocului secolului al XX-lea, a fost el însuşi filatelist. Prima marcă poştală i-a fost dedicată la puţin timp după moarte, iar fiecare emisiune filatelică pe care apare acesta este interesantă şi valoroasă în cercurile filatelice.

Alţi preşedinţi cărora le-au fost dedicate mărci poştale au fost: Harry S. Truman, Dwight D. Eisenhower şi John F. Kennedy (acestuia din urmă fiindu-i dedicată în anul 1964 o marcă aflată astăzi la mare valoare, cu ocazia celei de-a 47-a sa aniversare).

Preşedintelui american Richard M. Nixon i-a fost dedicată o singură marcă poştală, în anul 1995, imediat după moartea sa, iar pentru Ronald Reagan, prima emisiune comemorativă a fost cea din anul 2005.

În prezent, sunt 4 foşti preşedinţi aflaţi în viaţă (Jimmy Carter, George H.W. Bush, Bill Clinton şi George W. Bush), alături de Barack Obama. Aceştia nu au fost onoraţi cu mărci poştale comemorative deoarece Statele Unite, la fel precum alte state, respectă regula poştală potrivit căreia o persoană aflată în viaţă nu poate fi subiectul unei emisiuni filatelice comemorative.

De aceea, albumul preşedinţilor rămâne deschis viitoarelor emisiuni, iar tema filatelică una de perspectivă.

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Google translate

Cifrele blogului

  • 23,199 pageviews
Advertisements
%d bloggers like this: