Acum citeşti...
Glosar de termeni, Jurnal de timbrofil

Termeni filatelici: pagini de album


Philatelic terms: album pages

A stamp album is a philatelic accessory, often loose-leafed, in which a collection of postage stamped may be stored and displayed.

In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


Un album de mărci poştale („Stamp album” în limba engleză, „Album de timbres” în limba franceză şi „Briefmarkenalbum” în limba germană) reprezintă un accesoriu filatelic în formă de volum, destinat păstrării, conservării şi prezentării în condiţii estetice a emisiunilor filatelice.

El poate avea file albe sau colorate, cu sau fără marcarea locului mărcii poştale prin reproducerea imaginii acesteia.

Albumele sunt utilizate atât de începători pentru construirea colecţiilor lor, dar şi iniţiaţi în domeniu, pentru colecţiile lor world-class. Mulţi dintre aceştia cumpără pagini prelistate, iar alţii le confecţionează manual, cu stilou şi cerneală.

În ultimii ani însă, au apărut numeroase aplicaţii software, unele disponibile gratuit, prin care se realizează şi se listează paginile. Un astfel de exemplu este „AlbumEasy”, disponibil atât pentru Windows, cât şi pentru Linux.

Dispunerea mărcilor poştale pe o pagină de album depinde de gustul colecţionarului și de scopul colecţionării. O colecţie de tipul acumulării „una câte una” a mărcilor emise poate avea rânduri aranjate pe fiecare pagină, în timp ce una aparţinând unui specialist ar putea avea o duzină de exemple ale aceluiaşi tip de marcă, fiecare cu o descriere generică a detaliilor de imprimare sau a nuanţelor culorilor în care aceasta a fost realizată.

Formatul uzual este imprimarea în alb şi negru a imagini mărcii poştale în fiecare spaţiu al paginii, puţin redus ca dimensiuni, astfel încât adevărata marcă poştală să-l acopere. În acel spaţiu sunt făcute, opţional, menţiuni importante referitoare la perforare sau la filigran.

Paginile de album sunt utilizate, de obicei, pe o singură parte. Utilizarea ambelor părţi salvează mult spaţiu pentru colecţie, însă implică intercalarea unor foi pentru a preveni lipirea paginilor cu mărci poştale între ele.

Cel mai întâlnit mod de a fixa mărcile poştale pe paginile unui album filatelic îl reprezintă utilizarea şarnierei. Un alt aspect este legat de o categorie aparte de albume filatelice, cunoscută şi sub denumirea de clasoare sau albume cu benzi transparente, care conţin pagini cartonate intercalate cu una sau două foi transparente.

Paginile cartonate, cu fundal alb sau negru, conţin fixate în rânduri benzi transparente, un fel de buzunare unde stau fixate mărcile poştale, fără a fi necesară utilizarea şarnierei.

Unul dintre primele albume filatelice a fost Stanley Gibbons „V.R.”, publicat în anii 1870. În zilele noastre, există multe firme specializate în producerea paginilor de album, dintre care pot fi enumerate: Safe, Leuchturm, Lindner, Palo, Scott şi White Ace.

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Google translate

Cifrele blogului

  • 24,878 pageviews
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: