Q&A cu Vincent Green


Q&A with Vincent Green

This is an interview on philatelic aspects with the chairman of Sandafayre, Mr. Vincent Green. The text can be read free of charge, but cannot be taken over or republished in print or digital format than in a written agreement and citing the source.

In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog. Also, if you want to read the entirely interview in English, you can do this by clicking here. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


Domnul Vincent Green este preşedintele Sandafayre, companie filatelică britanică ce oferă spre vânzare colecţionarilor mii de piese de colecţie, majoritatea din Commonwealth şi Regatul Unit, dar şi din restul lumii, şi organizează anual 52 de licitaţii filatelice online.

Îi mulţumesc domnului Simon Howlett pentru intermedierea realizării acestui interviu. În continuare, puteţi citi dialogul pe care l-am avut cu domnul Vincent Green.

***

– Bună ziua, domnule Green, şi mulţumesc că aţi acceptat ideea de a răspunde la câteva întrebări pentru cititorii „Blogului de timbrofil”! V-am ales pentru a fi inclus în această serie de interviuri filatelice datorită motto-ului „Serioşi despre mărcile poştale”. Îmi puteţi spune care este cea mai interesantă poveste din existenţa companiei dumneavoastră filatelice?

– De-a lungul celor 30 de ani ai Sandafayre au existat multe poveşti interesante. Cu toate acestea, una dintre preferatele mele este aceea a unui apel telefonic primit de la fiica unui domn care a decedat. El a fost un avid colecţionar de mărci poştale întreaga sa viață și a cumpărat produse de la licitații și dealeri de filatelie din întreaga lume.

Am fost de acord să o vizitez acasă la defunct, într-o locuinţă care era gata de a se prăbuşi, o adevărată ruină. În camera din față, în bucătărie, sub scări, pe scări, în cele 3 dormitoare, la mansardă, peste tot era plin de albume, pachete, cataloage de licitaţii, toate pline de mărci poştale. Erau chiar unele aflate în grămezi în baie. Am fost de acord să-mi asum vânzarea lor și a fost nevoie de 3 camionete mari pentru a goli casa.

A fost extrem de interesant, iar fiica defunctului n-a avut nicio idee despre moștenirea minunată lăsată de tatăl ei, în cele din urmă colecția realizând peste 100.000£.

***

– Se spune că filatelia presupune culegere de informaţii şi un filatelist vede asta ori de câte ori se află alături de colecţia sa. Putem vorbi astăzi de o importanţă culturală a colecţionării mărcilor poştale?

– Importanța culturală a mărcilor poştale şi a colecţionării lor este un subiect foarte interesant și complex, deoarece, în esență, colecţionarea mărcilor poştale reprezintă un hobby. Din acest motiv, mulți colecționari nu acordă foarte mare atenţie asocierii importanţei culturale cu activităţile hobby-ului lor.

Cu toate acestea, în calitate de colecţionari, vom petrece multe, multe ore identificând, categorisind și păstrând mărcile noastre, de aceea cred că într-o epocă a informației în mișcare rapidă și a atenției de scurtă durată, valoarea colecţionării se exprimă prin concentrarea atenţiei noastre, dezvoltarea concentrării mentale și inspiraţia spre cercetare și analiză.

Toate acestea sunt deprinderi valoroase în viaţă pentru o persoană tânără și îi permite să învețe despre lume printr-un hobby tactil, mai degrabă decât ceva virtual, din spatele unui ecran de plastic. Așa că, dacă filatelia are o semnificație culturală, poate că aceasta constă în furnizarea de timp și capacitate de gândire profundă, analiză și contemplare.

În ceea ce-i privește pe colecţionarii de mărci poştale, aceştia sunt adesea atrași iniţial de design. Apoi, după ce îşi petrec mai mult timp cu mărcile lor, învaţă despre acestea, încep să realizeze că aproape fiecare design al unei mărci poştale are o semnificație culturală și istorică.

Dacă vor apoi hobby-ul în sensul corespondenței poștale în sine și modului în care oamenii îl utilizează pentru a comunica între ei, atât în propria țară, cât și în străinătate, încep să înțeleagă că piesele pe care le dețin au o semnificație mult dincolo de cea a valorii lor monetare. Că, în realitate, sunt custozii temporari ai acestor piese importante ale istoriei.

Acest entuziasm, precum și piesele în sine, sunt adesea transmise copiilor lor, care nu pot avea același nivel de interes faţă de mărcile poştale ca și ei, dar de multe ori constată că, în viața lor, au într-adevăr un interes și cunoștințe de istorie și cultură care pot fi urmate doar de pasiunea unei persoane colecţionare de mărci poştale.

***

– Expertizarea filatelică nu este un domeniu cu care mulţi colecţionari să fie familiarizaţi. Sunt sigur că este multă muncă acolo, dar care sunt satisfacţiile acestui job?

– Aceasta este o întrebare fascinantă, deoarece lucrez într-o cameră cu 5 colegi filateliști și din când în când avem alţi filateliști și experți care ne vizitează. Cel puțin o dată pe zi, ne adunăm în jurul biroului cuiva studiind și argumentând despre o marcă poştală sau o carte poştală.

Un bun exemplu este ce s-a întâmplat în urmă cu doar câteva zile, când am găsit un plic rupt, destul de ponosit, din Noua Zeelandă, datat 1862. Mâzgălite peste marca poştală şi încadrate cu totul în ştampilă erau cuvintele „Sugar Creek” și data.

Ne-a luat ceva timp pentru a-i cerceta înțelesul și, în realitate, deși rezultatul a fost interesant, marea plăcere a fost cercetarea și dezbaterea dintre experții filatelici pentru a stabili dacă această „obliterare-manuscris” a reprezentat doar o caracteristică de securitate, scrisă pe o marcă poştală de către un lucrător pentru a împiedica reutilizarea acesteia; sau, poate că a existat un birou poştal temporar la Sugar Creek, dar care nu a avut propria sa ștampilă.

Am ajuns la concluzia că prima explicaţie era mai plauzibilă, aceasta reprezentând un dispozitiv de securitate. Deci, pentru mine, reprezintă redescoperirea adevărului în legătură cu un element istoric complex, care ne oferă cea mai mare plăcere aici, și cred că vorbesc în numele tuturor celor de la Sandafayre.

***

– În calitate de președinte al unei mari companii precum Sandafayre, probabil vă confruntaţi tot timpul cu multe provocări. Cum a fost momentul în care v-ați dat seama că internetul și licitațiile online au devenit un adevărat „must have”?

– Nu sunt sigur, dar cred că noi am reprezentat prima licitație filatelică de pe internet. Am auzit despre o mică şi ciudată afacere care licita tonomate de mingi din cauciuc pe internet, numită „eBay”, și imediat după aceea am început propriile noastre licitații online.

Având un sistem de licitații poștal, spre deosebire de licitațiile publice care au dispus doar recent de tehnologie pentru a pune o cameră live pe internet, ne-am pliat în mod ideal pe online.

***

– Am remarcat că website-ul dumneavoastră, sandafayre.com, este un pic diferit faţă de altele de acelaşi fel, deoarece cititorii pot găsi acolo o mulţime de informaţii utile. Cât de importantă este calitatea serviciilor în afacerea dumneavoastră?

– Orice persoană angajată pe partea filatelică a afacerii (precum și cei doi membri ai echipei  noastre administrative) a început ca fiind colecționari și nu profesioniști, deci ne raportăm foarte puternic la clienții noștri.

Eu personal am găsit o mare resursă în proprietarii diferitelor magazine filatelice pe care le-am vizitat când eram tânăr; am fost, de asemenea, destul de norocos de a avea un număr regulat de târguri filatelice şi ale colecţionarilor în zona mea, care s-au dovedit a fi o altă mare sursă de ajutor și de cunoaștere.

Astfel de resurse sunt acum rare, așa că suntem dornici de a ajuta alți colecționari de mărci poştale să aibă acces la acest tip de cunoștințe și experiență așa cum am avut-o noi, dar de data aceasta trebuie s-o facem prin intermediul internetului.

Bine-înțeles că este o lucrare în curs de desfășurare, dar vom adăuga mai multe clipuri video și informații prin intermediul website-ului nostru, conturilor de Twitter şi Facebook, pentru a ajuta colecționarii să aibă grijă în mod corespunzător și să-şi protejeze mărcile poştale, precum și mai multe informații despre mărci și colecții rare și interesante.

În acest fel, sperăm să putem împărtăși anii de experienţă cu colecţionari din întreaga lume, astfel încât aceştia să fie în măsură să studieze și să evalueze mărcile poştale într-un mod mai informat și mai profesional.

***

– Îmi place cel mai mult secţiunea „Stamp-Cam!”, o nouă categorie grozavă care permite cititorilor să urmărească clipuri video despre loturire aflate în prezent în licitații. În opinia dumneavoastră, viitorul blogging-ului filatelic se bazează pe conținut video?

– La fel precum în cazul meu, cred că mulţi colecționari de mărci poştale capătă o mare plăcere din studiul liniştit, din citit şi din discuţiile despre subiectul lor. Din acest motiv, chiar dacă mă bucură prezentările noastre „Stamp-Cam!” de pe website-ul nostru și acum de pe YouTube, nu cred că viitorul cercetării și comunicării filatelice va fi 100% bazat pe conţinut video.

Sunt sigur că video-ul va face parte dintr-o gamă variată de resurse disponibile colecţionarului, dar poate că eu sunt puţin old-fashioned şi mă bucură formele tradiţionale de cercetare, cum ar fi vizualizarea colecțiilor expuse la show-rile filatelice sau citind cărți şi informaţii online, precum și clipuri video.

***

– Cum vă pot urmări colecţionarii activitatea online?

– Sediul Sandafayre este unul ca oricare altul şi, ca să fiu sincer, camera filatelică este mult mai dezordonată decât la alte sedii! Deci, ar fi foarte plictisitor să ne priviţi la muncă, imaginați-vă un grup de oameni cocoșaţi peste birouri și bând prea multă cafea, înţelegeţi ce vreau să spun.

Cu toate acestea, internetul ne oferă tot mai multe modalități astfel încât colecționarii de mărci poştale să beneficieze de ceea ce facem. Avem acum peste 700 de clipuri video pe canalul nostru YouTube, „Sandafayre Stamps”, și am primit peste 600.000 de vizualizări; eu și Sandafayre avem conturi de Twitter (@VinceGreenStamp & @Sandafayre), pe care le folosim pentru a împărtăși multe dintre piesele minunate pe care le întâlnim în timpul zilei.

Desigur, există şi pagina noastră de Facebook (www.bit.ly/SandafayreFB) și website-ul (www.sandafayre.com), care sunt accesate de colecționari din întreaga lume.

Acestea sunt într-adevăr cele mai bune metode prin care putem împărtăși cele mai bune și foarte cele mai interesante piese și colecții la care suntem destul de norocoși să putem lucra şi pe care să le oferim în cadrul licitațiilor noastre.

Acum avem, de asemenea, un website pentru cei care sunt gata să-și vândă o colecție (www.stamp-appraisals.co.uk), oferind cele mai bune sfaturi de specialitate și sprijin pentru a realiza cea mai bună valoare pentru ceea ce este de multe ori o posesie foarte prețioasă într-o perioadă dificilă.

***

– Apropo, ați observat unele tendințe noi în colecţionarea mărcilor poştale în zilele noastre? Da, mă refer în primul rând la tineri!

– Designul și tehnicile mărcilor poştale se pot schimba, dar activitatea și fascinația hobby-ului nostru minunat sunt la fel de atrăgătoare precum au fost întotdeauna pentru acei tineri suficient de norocoși să-l experimenteze.

Am fost întrebat recent de niște bunici dacă aș putea să-i ajut să-şi distreze cei 5 nepoți ai lor în ziua de după Crăciun. În mod natural, ei s-au gândit că este destul de dificil să aibă grijă de cei 5 copii aflaţi împreună şi n-au știut cum vor face faţă acestei situaţii. În disperare de cauză, s-au apropiat de mine și m-au întrebat dacă am vreo cutie mare de mărci poştale pe care ar putea-o cumpăra.

Le-am găsit niște mărci, precum și nişte albume filatelice și pensete din material plastic. Imediat după Noul An am fost contactat din nou de către bunici şi mi-au spus că au răsturnat cutia în mijlocul sufrageriei şi n-au auzit niciun sunet din partea celor 5 copii timp de 5 ore! Şi mai mult decât atât, nepoții îi roagă să aibă şi alte mărci poştale când îşi vizitează bunicii.

Așa că, într-adevăr, aș recomanda promovarea acestor aspecte simple ale trecutului nostru ca un nou trend pentru tineri. Poate că în acest fel următoarea generație va putea descoperi ea însăşi cât de minunată şi plină de satisfacţii este colecţionarea mărcilor poştale, în acelaşi mod în care şi noi am descoperit-o.

„Hi-tech” este grozav, dar şi lucrurile simple funcţionează.

***

– A fost o mare onoare pentru mine să continui această serie de interviuri cu dumneavoastră, şi mulţumesc pentru timpul acordat! Vă rog să adresaţi câteva cuvinte cititorilor „Blogului de timbrofil”.

– Mulțumesc că mi-ai solicitat să iau parte la acest interviu și sper că cititorii tăi l-au găsit interesant. Aș dori să spun că sper ca povestea mea cu bunicii și mulții lor nepoți a ilustrat faptul că fiecare dintre noi drept colecționari de mărci poştale are un rol de jucat în a ajuta generația următoare să poată descoperi bucuriile colecţionării; pentru că, așa cum știm cu toții, este cel mai bun hobby din lume.

La fel ca şi noi, dacă încep de tineri, ei vor avea un interes care va fi plin de satisfacții și le va aduce plăcere și cunoștințe pentru întreaga durată a vieții lor.


© Copyright: Blog de timbrofil. Traducerea acestui interviu din limba engleză îmi aparţine. Textul poate fi consultat gratuit, însă nu poate fi preluat sau republicat în format digital sau tipărit decât în baza unui acord scris şi cu citarea sursei. Vă mulţumesc pentru înţelegere!

2 thoughts on “Q&A cu Vincent Green

  1. ronjoiner2015 says:

    I like his thoughts on stamp collecting being a hobby of “touch” which is important as young people increasingly interact only in a virtual world.

    1. Timbrofil says:

      Yes, Ron, it’s a big problem of today’s young generation, but with little help from people like Mr. Green and his team, the future of stamp collecting sounds good! Thanks for your comment! Catalin

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.