Acum citeşti...
Jurnal de timbrofil, Mărci poştale sub lupă

Mărci poştale sub lupă: Moldova


Stamps on stamps: Moldova

The ‘SOS’ theme continues today with Moldova and with one of its first stamps issued in 1991, which is the subject of another postage stamp, issued 10 years later, in 2001.

In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


Primele mărci poştale moldoveneşti au fost emise după obţinerea independenţei ţării, în anul 1991. Este vorba despre o emisiune filatelică formată din 3 mărci poştale, dintre care cea mai mare valoare nominală o are marca nedantelată de 30 de copeici moldoveneşti (Michel #3), care a fost emisă inclusiv în coală de 50 şi minicoală de 16 cu 4 viniete.

Trebuie menţionat faptul că leul moldovenesc a fost introdus oficial abia în anul 1993, în anul emiterii primelor mărci poştale din Republica Moldova utilizându-se rubla şi subdiviziunea acesteia, copeica.

În imaginea mărcii este prezentat drapelul Republicii Moldova, format din culorile albastru, galben şi roşu, precum şi stema acestei ţări, în centrul căreia domină capul de bour. Stema de Stat constă din desenul stilizat al unei acvile purtând o cruce în ciocul său şi strângând în gheare un sceptru de aur şi o ramură verde de măslin.

La baza imaginii mărcii poştale sunt câteva motive tradiţionale moldoveneşti.

10 ani mai târziu, marca poştală se regăseşte pe valoarea de 30 de lei a emisiunii filatelice „A 10-a aniversare a primelor mărci poştale ale Republicii Moldova”, precum şi în cadrul coliţei acesteia (Michel #BL23). Marca din anul 2001 (Michel #396) prezintă perforaţii de 13¾:14 şi 14.

Marca poştală emisă în anul 1991 este emblematică pentru filatelia din Republica Moldova (ca de altfel întreaga perioadă filatelică cuprinsă între anii 1991-1992) şi este tranzacţionată în prezent pe eBay la preţul de 1$ (aproximativ 0,95€).

 

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Google translate

Cifrele blogului

  • 24,826 pageviews
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: