Instrumente online gratuite


Free online tools

In this article, I intended to introduce you, under the form of a tutorial, how to catalog your postage stamps collection without buying a printed or electronic specialized catalog.

I propose 3 online sources: Colnect, StampWorld and Michel, and as an example I take the Romanian postal stamp having the nominal value of 1 Leu since 1984 (Michel #4031).

In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


În acest articol mi-am propus să vă prezint, sub forma unui tutorial, cum vă puteţi cataloga colecţia de mărci poştale fără a dispune de un catalog specializat tipărit sau în format electronic, care bine-înţeles poate fi cumpărat.

Ca să mă fac înţeles încă de la început, nu pledez neapărat pentru instrumentele online gratuite, deoarece acestea au unele avantaje, însă şi foarte multe dezavantaje, aşa cum veţi putea citi în continuare. O investiţie într-un catalog specializat este absolut necesară pentru a vă putea numi cu adevărat filatelişti, însă cataloagele online pot constitui un punct de pornire în călătoria spre descoperirea unui hobby fabulos, aşa cum este filatelia.

Vă propun 3 surse online: Colnect, StampWorld şi Michel, iar ca exemplu luăm marca poştală românească având valoarea nominală de 1 Leu din anul 1984 (Michel #4031).

Colnect presupune crearea unui cont de utilizator şi stabilirea unei parole pentru a avea acees la facilităţile sale. Există posibilitatea stabilirii limbii române ca limbă de afişare a conţinutului, iar facilităţile Colnect nu se opresc aici. În contul personal putem crea liste de catalogare a mărcilor pe care le deţinem în colecţie, precum şi liste de schimb, în funcţie de ţări şi de ani. Mai mult, pentru fiecare marcă poştală inclusă în liste se pot bifa numărul de exemplare (de la 1 până la 99/+) şi condiţia acelei mărci (MNH, MH, U, CTO).

Pentru marca poştală luată ca exemplu, procedăm în felul următor: sortăm căutarea în funcţie de ţară (România), apoi în funcţie de an (1984) şi derulăm paginile aferente acestui an până la marca poştală cu numărul de catalog respectiv (Michel #4031).

Putem afla următoarele informaţii: denumirea seriei din care face parte (protecţia mediului), numerele de catalog (Michel #4031, Scott #3190, Yvert #3497), temele din care face parte (protecţia mediului, flori, floarea soarelui), data emiterii (26.04.1984), formatul (marcă poştală comemorativă), perforaţiile (13½), tipul tiparului (fotogravură), dimensiunile 48×33 mm), valoarea nominală (1 Leu) şi tirajul (2 milioane de exemplare).

De asemenea, este inserată fotografia mărcii poştale. Interesante mi se par afişarea unui anumit scor (bazat pe contorizarea numărului de membrii Colnect care au în colecţia lor acea marcă poştală; în acest caz, este vorba despre scorul 25% – ridicat), dar şi a link-urilor către pagina eBay, pentru identificarea unor mărci similare aflate în vânzare pe internet.

Minusul pe care l-am identificat în cazul Colnect ar fi că nu afişează cotele mărcilor poştale, însă per total consider că este un catalog bun şi util.

StampWorld presupune de asemenea crearea unui cont de utilizator şi stabilirea unei parole, iar la fel ca în cazul Colnect, există posibilitatea stabilirii limbii române ca limbă de afişare a conţinutului. Nu se pot crea însă liste, iar acesta este un dezavantaj pentru cei care doresc să-şi ţină o evidenţă a colecţiei personale sub această formă.

Pentru marca poştală luată ca exemplu, procedăm în felul următor: sortăm căutarea în funcţie de continent (Europa) şi de ţară (România), iar aici găsim o chestie interesantă, deoarece alături de butonul pentru România, ma există o sortare în funcţie de vechile poşte locale. În exemplul dat nefiind vorba despre o poştă locală, facem click pe numele ţării (sau pe harta alăturată), iar apoi găsim sortarea în funcţie de decade. Facem click pe decada 1980-1989, apoi pe anul 1984 şi derulăm până la marca poştală căutată.

Putem afla următoarele informaţii: denumirea seriei din care face parte marca poştală (protecţia mediului), data emiterii (26.04.1984), filigranul (însă aici nu este cazul), numele designerului (F. Ivănuş), perforaţiile (13½), numărul de catalog stabilit exclusiv de StampWorld (4018; acest tip de catalogare nu este neapărat o situaţie fericită, deoarece poate crea confuzie, însă salvarea vine de la identificarea fotografiei mărcii respective). De asemenea, mai găsim: denominarea (1 Leu), descrierea mărcii poştale (dacă este cazul; în exemplul nostru: Helianthus annuus) şi tirajul (2 milioane de exemplare).

Chiar dacă la capitolul informaţii, StampWorld furnizează mai puţine în comparaţie cu Colnect, totuşi marele plus al StampWorld este inserarea unor cote informative, în funcţie de condiţia mărcii poştale (**, *, #, FDC). Pentru exemplul nostru: 0,25€ pentru **, 0,10€ pentru #. Trebuie ştiut faptul că aceste preţuri nu sunt cele oficiale, care le regăsim doar în cataloagele specializate.

Şi StampWorld este un catalog şi util, putând completa informaţiile pe care nu le găsim în Colnect.

Ajungem şi la ultima sursă online gratuită: Michel. Aceasta nu presupune crearea unui cont de utilizator şi nu există posibilitatea stabilirii limbii române ca limbă de afişare a conţinutului, acesta fiind exclusiv limba germană.

Sortarea şi afişarea informaţiilor este una facilă şi simplistă. Pentru marca poştală luată ca exemplu, procedăm în felul următor: căutăm după numărul Michel (4031), apoi după ţară (Rumänien) şi an (1984), iar informaţiile găsite (menţionez că acestea sunt informaţiile pentru varianta gratuită a catalogului online) sunt după cum urmează: numărul de catalog Michel, data emiterii (26.04.1984), denumirea seriei (protecţia mediului), tipul tiparului (RaTdr – fotogravură), numărul de mărci dintr-o coală (5×5), respectiv perforaţiile (13½).

Recapitulare:

Sursa online

Colnect

StampWorld

Michel

User şi parolă

Da Da Nu

Limba română

Da Da Nu

Alte limbi străine

Da Da Da (germana)

Posibilitate formare liste

Da Nu Nu

Posibilitate sortare

Da Da Nu

Afişare număr catalog

Da (cataloage internaţionale) Da (propriu) Da (Michel)

Afişare dată emitere

Da Da Da

Afişare perforaţii

Da Da Da

Afişare tip tipar

Da Nu Da

Afişare filigran

Da Da Da

Afişare dimensiuni

Da Da (doar pentru coli) nu

Afişare tiraj

Da Da Nu

Afişare designer

Nu Da Nu

Inserare fotografie

Da Da Nu

Afişare cote/preţ

Nu Da (este orientativ, în funcţie de condiţie) Nu

Cred că putem concluziona că, din perspectiva unui filatelist fără prea mare experienţă şi care învaţă zi de zi ceva nou, informaţiile furnizate de astfel de instrumente online gratuite pot constitui o sursă valoroasă de studiu, cel puţin pentru o anumită perioadă.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.