Acum citeşti...
Glosar de termeni, Jurnal de timbrofil

Termeni filatelici: Abklatsch


Philatelic terms: Abklatsch

This philatelic term comes from German and involves reverse printing of a postage stamp’s image on the back of a paper sheet on which postage stamps were originally printed in the normal position. This defect occurs when the printing machine goes blank (without paper), and the image of the postage stamp is printed on the paper-holder cylinder.

In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


Termenul filatelic „Abklatsch” vine din limba germană şi presupune imprimarea inversată a imaginii unei mărci poştale pe spatele unei coli de hârtie pe care au fost tipărite iniţial mărci poştale în poziţie normală. Acest defect apare atunci când maşina de tipărit merge în gol (adică fără hârtie), iar imaginea mărcii poştale de pe tipar se imprimă pe cilindrul port-hârtie.

Dacă acest proces descries mai sus se numeşte Maschinenabklatsch, există şi un alt tip de Abklatsch, respectiv Bogenabklatsch, care apare de fiecare dată când cerneala nu se usucă suficient de mult pe hârtie în cadrul procesului de tipărire. Diferenţa constă în faptul că imaginea de pe verso nu este neapărat suprapusă perfect peste cea de pe faţa mărcii (nu este congruentă).

În unele cazuri nici nu este reprodusă integral imaginea respectivă, iar aici putem vorbi despre Abklatsch parţial, care îşi poate face apariţia în cazul, de exemplu, interpunerii unei alte coli de hârtie între cilindru şi coala de hârtie pe care sunt tipărite mărcile poştale.

Ar mai fi de aspus faptul că acest tip de defect se află la mare căutare printre filatelişti, iar în filatelia românească cele mai multe cazuri de Abklatsch se întâlnesc la seriile avându-l ca subiect pe Regele Mihai.

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Google translate

Cifrele blogului

  • 24,826 pageviews
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: