Acum citeşti...
Alba Iulia filatelică, Jurnal de timbrofil

Scrisori din Alba Iulia


Letters from Alba Iulia

On Romanian website Okazii.ro are put on sale these days 4 old letters (19th century) shipped from Alba Iulia. Interestingly to study on these are, first of all, the prephilately items (postmarks) applied, as well as the calligraphy of the texts inscribed on them. All 4 letters bear on the back the seal of the Roman Catholic Archdiocese of Alba Iulia, applied on wax.

In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


Luaţi acest scurt articol drept un exerciţiu de reflecţie asupra unor vremuri pierdute în negura vremurilor, însă care din anumite puncte de vedere au rămas un etalon pentru aceia dintre noi care încă mai cred într-un prezent normal, în care se mai pune accentul pe simplitate, frumos şi bune maniere!

Pe portalul Okazii.ro sunt puse în vânzare zilele acestea 4 scrisori vechi (secolul al XIX-lea) expediate din Alba Iulia. Interesant de studiat la acestea sunt, în primul rând, elementele de prefilatelie (ştampilele) aplicate, dar şi caligrafia textelor înscrise pe ele. Toate cele 4 scrisori poartă pe verso sigiliul Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia, aplicat pe ceară. Imaginile sunt preluate de pe website-ul amintit anterior.

Prima scrisoare este circulată în anul 1858 (chiar anul emiterii Capului de Bour!), expediată din Karlsburg (denumirea germană pentru Alba Iulia) pe data de 21 aprilie şi ajunsă ulterior în localităţi precum: Mühlbach (denumirea germană pentru Sebeş) pe 22 aprilie, Deva pe 25 aprlie, Klausenburg (denumirea germană pentru Cluj-Napoca) tot pe 25 aprilie, Deés (denumirea maghiară pentru Dej) pe 26 aprilie, Nagzbánya (denumirea maghiară pentru Baia Mare) pe 28 aprilie şi, ca destinaţie, în Kapnik (denumirea germană pentru Cavnic, judeţul Maramureş) pe 29 aprilie 1858.

Cea de-a doua scrisoare este circulată în acelaşi an 1858 şi este expediată la 30 iunie din Karlsburg (Alba Iulia). Scrisoarea are aplicate pe verso ştampile din localităţile pe care le-a tranzitat, respectiv: Klausenburg (Cluj-Napoca) pe 1 iulie, Nagzbánya (Baia Mare) pe 3 iulie şi Kapnik (Cavnic), destinaţia finală, tot pe data de 3 iulie 1858.

Cea de-a treia scrisoare datează din anul 1865. Este expediată din Karlsburg (Alba Iulia) pe data de 20 februarie şi a tranzitat Klausenburg (Cluj-Napoca) pe 21 februarie, pentru a ajunge o zi mai târziu la destinaţie în Deés (Dej), pe 22 februarie 1865.

Cea de-a patra scrisoare este din anul 1870 şi este expediată din Gyulafehérvár (denumirea maghiară pentru Alba Iulia) pe data de 15 iulie. A ajuns în localităţi precum: Kolozsvár (denumirea maghiară pentru Cluj-Napoca) pe 16 iulie, Deés (Dej) pe 17 iulie şi Kapnik (Cavnic) pe 18 iulie 1870.

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Google translate

Cifrele blogului

  • 24,239 pageviews
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: