Acum citeşti...
Jurnal de timbrofil

Povestea Crăciunului trecut


The Past Christmas’ story

Imaging ourselves living among the characters of Charles Dickens’ well-known novella ‘A Christmas Carol’, I invite you on a journey into the universe of the philatelic theme of Christmas, aiming to be aware that philately has both a past, a present and, of course, a future, but all of these only if we are all aware that the hobby that unites us needs a little bit of attention, and sometimes simple gestures that can easily turn into extraordinary facts.

Merry Christmas everyone! In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


Crăciunul vine cu paşi repezi, în miros de brad, cozonaci şi vin fiert, cu colindători şi luminiţe peste tot. Ca filatelist, nu de puţine ori am admirat mărcile poştale cu tema Crăciunului, deoarece toate poartă ceva aparte în ilustraţiile lor, fie că este vorba despre tradiţii, scene religioase sau pe însuşi Moş Crăciun, aducătorul de bucurii.

Imaginându-ne pentru câteva clipe printre personajele atât de bine-cunoscutei nuvele a lui Charles Dickens – „A Christmas Carol” – vă invit într-o călătorie în universul temei filatelice a Crăciunului, scopul fiind conştientizarea faptului că filatelia are deopotrivă un trecut, un prezent şi, bine-înţeles, un viitor, însă toate acestea doar dacă suntem cu toţii conştienţi de faptul că hobby-ul ce ne uneşte are nevoie de atenţie şi uneori de gesturi simple care se pot transforma uşor în fapte extraordinare.

Pentru început, să facem o incursiune în trecut, pentru a vedea care sunt primele mărci poştale cu tema Crăciunului! Suntem în 7 decembrie 1898 şi Canada tocmai a emis o marcă ilustrând harta lumii, cu evidenţierea tuturor teritoriilor deţinute de Imperiul Britanic, cu textul „XMAS 1898”. Aceasta este considerată a fi prima marcă poştală care face referire la Crăciun (Michel #74), prezentând perforaţii de 12 şi fiind emisă în mai multe variante, în funcţie de culoarea oceanului (albastru, smarald sau lavandă).

Însă există o controversă aici, deoarece foarte mulţi colecţionari consideră că acea marcă poştală nu conţinea ilustraţii legate de temă, deci nu făcea referire directă la Crăciun! Ajungem 15 ani mai târziu, în anul 1904, în Danemarca, ţară care pretinde că a emis prima marcă poştală din lume cu tema Crăciunului, după o idee a lui Einar Holboell, care a propus adăugarea pe corespondenţă a unei mărci adiţionale a cărei contravaloare să fie destinată copiilor bolnavi.

Totuşi, nu poate fi vorba despre primele mărci poştale cu această temă, deoarece era vorba doar despre nişte viniete care nu erau destinate direct circuitului poştal! Iată de ce ajungem în 12 decembrie 1937, când Austria lansează 2 mărci poştale cu semnele zodiacului, acestea având ca scop francarea pentru întâia oară a scrisorilor şi cărţilor poştale de Crăciun şi Anul Nou. Mărcile (Michel #658-659) reprezintă un trandafir încadrat lateral de cele 12 semne zodiacale.

Însă sunt în continuare voci care cred că nici acestea nu reprezintă cu adevărat începutul temei! Acum suntem în Ungaria, pe data de 1 decembrie 1943. Au fost puse în circulaţie 3 mărci poştale (Michel #742-744) care ilustrează pentru prima dată scene religioase legate de Crăciun: Mesajul păstorilor, Naşterea şi Adorarea magilor. Se pare că acesta este începutul temei filatelice a Crăciunului, iar ceea ce a urmat ştim cu toţii, zeci de serii filatelice adăugându-se anual la această temă, până în zilele noastre.

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Google translate

Cifrele blogului

  • 23,199 pageviews
Advertisements
%d bloggers like this: