Acum citeşti...
Călătorii filatelice, Jurnal de timbrofil

Călătorie filatelică la Postojna


Philatelic journey to Postojna

In this episode of philatelic journeys we will talk about the Postojna Cave in Slovenia, and about the fact that there was the world’s only underground post office! The stamps with the Cave contain mostly the main attraction for tourists – the olms – also known as the ‘baby dragons’. I had the opportunity to go there in 2009, and I can tell it’s a really amazing and unique place!

In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


Postojnska jama sau Peştera de la Postojna este situată în Slovenia, în comuna cu acelaşi nume. Reprezintă una dintre cele mai mari peşteri din Europa, cu o faună variată – creveţi, miriapode şi greieri de peşteră. Cea mai mare atracţie turistică de acolo o reprezintă însă olmii (Proteus Anguinus în limba latină), o reptilă acvatică rară cu piele asemănătoare cu cea umană, semitransparentă, cu ochii atrofiaţi si cu branhii exterioare.

În vizita pe care am realizat-o în urmă cu câţiva ani la Postojna nu am reuşit, din păcate, să văd olmi, însă am cunoscut senzaţia unică de a păşi până la aproximativ 100 de metri în adâncurile pământului. Ar mai fi de spus că peștera a fost menţionată pentru prima dată în secolul al XVII-lea, deși desenele găsite pe pereţii interiori şi datate ca fiind din anul 1213 indică o istorie mult mai îndelungată a locului.

Apelând la filatelie, voi lăsa imaginile mărcilor poştale să exprime frumuseţea locului!

Voi mai adăuga faptul că Postojna este renumită şi ca fiind singura peşteră din lume unde a activat un oficiu poştal! De pe pagina oficială a peşterii am aflat că porţile oficiului poştal de acolo au fost deschise publicului în 15 august 1899, la 80 de ani după descoperirea celor mai interesante părţi ale peşterii. Trebuie spus că anul 1899 este cunoscut ca fiind un moment în care utilizarea cărţilor poştale era foarte la modă!

Biroul poștal subteran a servit exclusiv oaspeților la evenimentele speciale organizate în „sala de dans” a peşterii, fiind situat la aproximativ 500 de metri de intrarea în peșteră şi având o construcţie din piatră (4 metri lungime şi 2 metri lăţime), de unde se puteau cumpăra și expedia cărți poștale.

Deoarece Slovenia făcea parte la acea vreme din Imperiul Austro-Ungar, oficiul poștal din Postojna era unul austriac, de aceea era utilizată o ştampilă care conţinea cuvintele „ADELSBERGER GROTTE – POSTOJNSKA JAMA”. Statistic vorbind, numărul cărților poștale vândute în acel oficiu în anul 1900 a fost de 7.000, iar 4 ani mai târziu, în anul 1904, s-a ajuns la recordul de a vinde în interval de 3 ore nu mai puţin de 13.800 de cărți poștale!

Vremurile însă au trecut şi, după ce oficiul poştal a fost utilizat de Statul Major General al forţelor austro-ungare pentru Frontul Soča (Isonzo) în Primul război mondial, a continuat să fie operabil şi după anexarea comunei Postojna de către Regatul Italiei, fiind folosită de această dată o ştampilă care conţinea cuvintele „POSTUMIA (GROTTE)”.

Ulterior, în luna mai 1927, a fost deschis un al doilea oficiu poștal, de această dată în „sala de concerte”, la 1.400 de metri de intrarea în peşteră. Vechiul oficiu poştal din piatră a început să fie utilizat din ce în ce mai puţin, până când în cele din urmă a încetat să mai  funcționeze. Aceeaşi soartă a avut-o şi cel de-al doilea oficiu poştal în anul 1945.

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Google translate

Cifrele blogului

  • 24,238 pageviews
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: