Acum citeşti...
Jurnal de timbrofil, Q&A pe teme filatelice

Q&A cu Michael Adkins


Q&A with Michael Adkins

This interview is with a passionate of geography, maps, history, travel and, of course, postage stamps, all these having a common point: countries and regions of the world that no longer exist today. This is Michael Adkins, the name behind the ‘DCStamps’ website, which, according to the author, ‘will always be «under construction»’ because it’s always updated with new things about the history of a particular region or country.

So, I invite you to read Michael’s answers, because you’ll find many interesting things, including how you can work into a future online ‘dead countries’ specialized group!

The text of the interview can be read free of charge, but cannot be taken over or republished in print or digital format than in a written agreement and citing the source. In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog.

Also, if you want to read the entirely interview in English, you can do this by clicking here. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


Acest interviu este cu un pasionat de geografie, hărţi, istorie, călătorii şi, bine-înţeles, mărci poştale, toate având un numitor comun: ţări şi regiuni din lumea întreagă care astăzi nu mai există. Este vorba despre Michael Adkins, numele din spatele website-ul „DCStamps”, care conform spuselor autorului „se va afla mereu «în construcţie»”, deoarece este actualizat continuu cu lucruri noi despre istoria unei anumite regiuni sau a unei țări.

Aşadar, vă invit să citiţi în cele ce urmează răspunsurile lui Michael la întrebările pe care i le-am adresat. Veţi afla multe lucruri interesante, inclusiv cum puteţi active într-un grup specializat în ţări cunoscute ca „dead countries” („ţări moarte”, care conform definiţiei dată de Linn’s Stamp News, reprezintă orice formă statală de pe glob care şi-a încetat existenţa şi nu mai produce mărci poştale)!

***

– Salut, Michael! Mulțumesc că ai fost de acord cu un interviu pentru „Blogul de timbrofil”! Știu că eşti un entuziast colecționar de mărci poştale din „ţări moarte” sau țări care nu mai există. Cum ai decis asupra unei astfel de teme de colecţionare a mărcilor?

– Mai întâi, îţi mulțumesc că m-ai invitat să împărtăşesc păreri cu tine și cu cititorii tăi. Sunt întotdeauna încântat să vorbesc cu ceilalţi despre ceea ce mă interesează.

Bunicii mei erau şefi de poştă într-un mic orăşel din California. Ei m-au făcut să fiu interesat de colecţionarea mărcilor poştale când eram destul de tânăr. În plus, bunicul meu a condus o mică afacere de comenzi de import/export prin poștă și a primit adesea scrisori din multe ţări diferite. Mi-a oferit mereu plicurile și mărcile, pe care le-am adăugat la colecția mea. Când adunam mărcile poştale, de multe ori visam cum ar fi să fiu în acele locuri îndepărtate.

De-a lungul anilor, colecţionarea mărcilor poştale mi-a adus un mare interes în geografie, hărți și călătorii. Pe măsură ce am continuat să colecţionez, am observat multe „ţări” care nu erau pe hărți și care m-au îndemnat să încep să aflu istoria acestora. Mi s-a părut atât de interesant, încât am decis să specializez colecția mea în această zonă. În plus, îmi oferă un număr finit (deși mare) de mărci pentru a le putea acumula.

***

– De unde obții, de obicei, mărcile pentru colecția ta?

– Din când în când, mă duc la expoziţii filatelice regionale și sortez din materialele oferite spre vânzare. Cel mai bun lucru este că încă mai am multe lipsuri în colecția mea, care nu sunt atât de scumpe. De fapt, există multe țări moarte din care încă nu am nicio marcă poştală. De asemenea, uneori achiziționez mărci de pe eBay sau Delcampe, dacă acestea îmi satisfac unele necesități. Odată, mă voi aventura în a cumpăra o colecție la licitație, cu condiția să aibă o mulțime de mărci poştale care să se încadreze în aria mea de interes.

***

– Formidabilul tău website, www.dcstamps.com, este un loc pe care colecționarii de mărci poştale îl vizitează adesea. Cum îi ajută website-ul să înțeleagă chestiunile legate de o țară care astăzi este doar istorie?

– Când am început DCStamps în 2011, am avut trei scopuri primare pentru website. Am vrut să învăț web design, am vrut să folosesc website-ul ca un instrument care să mă ajute să-mi organizez colecția de țări moarte și, în cele din urmă, am vrut să pot împărtăşi mărcile mele cu o audiență cât mai largă.

De-a lungul anilor, website-ul s-a extins foarte mult și acum include o mare varietate de resurse pentru colecţionarii de mărci din ţări moarte, cum ar fi:

  1. Istoricul țărilor moarte – în prezent am publicate mai mult de 130 de articole istorice pe website, câte unul sau două fiind adăugate în fiecare lună.
  2. Lista țărilor moarte – păstrez o listă completă a țărilor care au încetat să mai existe înainte de 1960; această listă este actualizată frecvent, pe măsură ce continui cercetarea.
  3. Graficele de tranziţie regională – am dezvoltat aceste instrumente pentru a ajuta colecționarii să înțeleagă mișcarea națiunilor într-o anumită regiune; ele fac mai ușoară înţelegerea a ceea ce era înainte și ce a apărut după o anumită țară moartă.
  4. Albumele mărcilor mele – acestea sunt albume digitale ale colecției mele; în momentul de față am aproape 200 disponibile pe website, multe altele aflându-se în dezvoltare.

La începutul anului 2018, am început o serie de postări săptămânale în cadrul secţiunii „DCStamps Investigator”. În fiecare săptămână discut un aspect specific al țărilor moarte, mărcile lor poştale și, uneori, bancnotele. Postările vor fi generaliste, pe baza lucrurilor pe care le-am învățat de-a lungul anilor din cercetarea mea. În plus, voi invita și alți colecționari experți să contribuie cu articole pe blog.

***

Pe website-ul tău, prezinţi mărcile poştale în albume digitale personalizate. În opinia ta, cum a afectat internetul colecţionarea mărcilor poştale de-a lungul timpului?

– Asta-i o bună întrebare, cu un răspuns lung și mixt. După cum știm cu toții, internetul a schimbat lumea. În trecut, colecționari ca mine nu au putut să-și facă cunoscute altora mărcile poştale, cu excepția cazului în care au fost destul de aproape de nişte albume reale. Astăzi, pot să împărtășesc colecția mea cu lumea. Dar pentru a face acest lucru, este nevoie de un alt mod de organizare și gestionare a colecției mele. Îmi scanez mărcile poştale, creez albume digitale, lipesc imaginea în album și păstrez originalele în clasoare. Aceste albume digitale sunt apoi postate pe „DCStamps”.

Pentru mine, este mult mai bine, deoarece pot afișa mărcile într-un mod care evidențiază colecția mea, nu pe baza albumelor pre-tipărite create de altcineva. De exemplu, dacă am o marcă poştală cu vinietă sau un bloc de patru, pot crea un loc în albumul meu. Pot afișa chiar și partea gumată a unei mărci poştale dacă există acolo ceva interesant, cum ar fi un grătar, o imprimare a valorii nominale sau un semn făcut de un anumit colecţionar.

Mi se pare interesant faptul că majoritatea colecţionarilor își gestionează încă mărcile în același fel în care se făcea în urmă cu o sută de ani. Așa cum am spus, internetul a schimbat totul, dar, în general, colecționarii de mărci poştale sunt încă cu mult în urma timpurilor.

Poate că este din vina colecționarului de vârstă medie (care ar putea să nu fie prea priceput la tehnologie), dar sunt convins că, dacă filatelia nu îmbrăţişează pe deplin vârsta digitală, speranța noastră de a atrage un grup mai larg și mult mai tânăr în hobby este ruinată. Asa cum era de asteptat, afacerile, cum ar fi cele aparţinând caselor de licitaţii, au deschis drumul cu website-uri frumoase, funcţionale şi moderne. Dar, dincolo de toate acestea, procentajul colecționarilor sau al experților cu website-uri de înaltă calitate este extrem de limitat.

Acesta este unul dintre motivele pentru care voi reconstitui „DCStamps” în 2018. În timp ce website-ul este acum adaptat la formatul de mobil, acesta începe să-şi depășească cadrul. Cred că trebuie să-și modernizeze aspectul și să creeze o experiență mult mai bună pentru utilizatori în timpul accesării de către aceştia a unei cantităţi mari de conţinut, mai ales că voi continua să adaug material nou.

Un comentariu final cu privire la această întrebare: cred că Google Translate reprezintă unul dintre cele mai bune instrumente pentru colecţionarii de mărci poştale. Acum am acces real la unele dintre cele mai bune website-uri din întreaga lume, indiferent dacă sunt în germană, franceză, japoneză sau chiar română.

***

– Un alt lucru despre website-ul tău: ştiu că explorezi ideea formării unui grup internațional specializat în țările moarte. Cum pot oamenii să afle mai multe despre această idee?

– M-am gândit la asta timp de câțiva ani, încercând să-mi imaginez cum să fac un grup de specialitate cu adevărat internațional care să funcționeze în lumea modernă. Fac acest lucru cu prudență, în primul rând pentru că există atât de multe grupuri de specialitate care se sting. Deși nu vreau ca grupul să fie despre cifre, trebuie să existe suficienți indivizi entuziasmați pentru a-l face să funcționeze. De asemenea, din moment ce țările moarte presupun atât de multe alte specialități, trebuie să ne gândim cum să diferențiem grupul și să creăm ceva unic.

În acest an, voi discuta grupul în cadrul secţiunii „DCStamps Investagor”, deci rămâneţi aproape. De asemenea, voi dedica un spaţiu pe „DCStamps” pentru formarea grupului. Dacă vreunul dintre cititorii tăi este interesat, îl rog să acceseze DCStamps.com și să lase un mesaj. Voi fi fericit să-l includ în lista pe care o dezvolt. Sper ca până la sfârșitul anului 2018 să lansăm grupul (chiar dacă va începe doar cu o mână de oameni).

***

– Cum vezi „DCStamps” schimbându-se în viitor?

– Pentru 2018, am 4 obiective specifice: 1) Crearea unui blog săptămânal, pe care-l voi face cu ajutorul „DCStamps Investagor”; 2) Regândirea website-ul pentru a fi mai ușor de utilizat, pentru a fi pregătit pentru viitoarea creștere și pentru a-l actualiza conform tehnologiei actuale; 3) Revizuirea tuturor articolelor existente, în special cele vechi, pentru a le pune în conformitate cu standardele și formatul actual; și 4) Stabilirea bazei pentru grupul specializat în ţările moarte.

***

– Cum și de ce ai recomanda colecţionarea mărcilor poştale tinerei generații?

– O altă întrebare complicată. Pentru mine, colecţionarea mărcilor poştale a însemnat „drogul de început” pentru dezvoltarea unei iubiri faţă de geografie, hărți, a învățării despre diferite culturi și, bineînțeles, faţă de călătorii. Pentru alții, este diferit.

Deoarece tinerii se exprimă în multe feluri, i-aș direcţiona mai întâi către colecţionarea tematică. Astăzi, puteți găsi mărci din întreaga lume în aproape orice subiect pe care vi-l imaginaţi. Poate o persoană are un interes în Disney, Tintin, manga, broaște, nave spațiale, filme, dragoni, cultură pop, muzică, Biblie, Sherlock Holmes sau chiar sirene. Este ușor să găsești și să colecţionezi mici bucăți de artă frumoasă pe toate acestea și pe nenumărate alte subiecte. I-aș încuraja să-și colecţioneze pasiunea.

Cu toate acestea, așa cum am menționat anterior, noi, colecționarii, trebuie să facem o treabă mult mai bună în promovarea hobby-ului într-un mod care să fie pe înţelesul generației mai tinere. Generațiile mai noi consumă informații în mod complet diferit faţă de generația mea. Videoclipurile și mediile vizuale sunt mult mai proeminente și mai atrăgătoare pentru această generație decât liniile de text. Vestea bună este însă că mărcile poştale reprezintă un mediu vizual, cu imagini frumoase create de artiști foarte talentați. Vestea proastă, desigur, este că cele mai multe website-uri filatelice nu sunt foarte atrăgătoare și nu pot concura cu multe alte hobby-uri pentru aceeași audiență.

Câte website-uri filatelice găsiţi cu videoclipuri de calitate, website-uri YouTube sau care să afişeze mărci poştale în moduri atractive vizual. Doar uitați-vă la câteva website-uri ale unor fani de jocuri video și comparați-le cu website-urile colecţionarilor de mărci poştale!

***

– Dacă ar fi să alegi acum un alt domeniu de interes în colecţionarea de mărci poştale, altul decât ţările moarte, care ar fi acela?

– Doamne, cât este de greu! Dacă aș alege o singură țară, probabil aș colecţiona mărci din Japonia. Obişnuiam să locuiesc acolo, lucrând la Osaka. Îmi place foarte mult țara și oamenii și continui prieteniile până în ziua de astăzi. Filatelia japoneză are totul – o istorie unică de la crearea unui imperiu și pierderea ei prin război, o cultură fascinantă și, bine-înțeles, mărci poştale frumoase. Pentru mine, seriile Prefecturii Furusato reprezintă unele dintre cele mai uimitoare mărci poştale emise.

***

– Michael, multe mulțumiri pentru acest interviu, și te rog să adresezi un mesaj cititorilor blogului meu!

– Colecţionarea mărcilor poştale este un hobby unic prin faptul că se pot găsi și colecţiona aproape orice subiect sau interes imaginabil. Am trei apeluri rapide de făcut: 1) Colecţionaţi-vă pasiunea. Pentru mine este istoria și geografia, cu țările moarte ca fiind nișa mea. Găsiți-o pe a voastră şi mergeţi înainte cu ea; 2) Găsiți o modalitate de a vă arăta online altora colecția, chiar dacă este una mică; și 3) Fiţi parte a conversaţiei globale. Vizitați și comentați pe forumuri filatelice și bloguri specializate în mărci poştale, precum „Blog de timbrofil” sau „DCStamps”.

Cătălin, vreau să-ţi mulțumesc din nou că mi-ai oferit ocazia de a împărtăși păreri cu tine și cu cititorii tăi.


© Copyright: Blog de timbrofil. Traducerea acestui interviu din limba engleză îmi aparţine. Textul poate fi consultat gratuit, însă nu poate fi preluat sau republicat în format digital sau tipărit decât în baza unui acord scris şi cu citarea sursei. Vă mulţumesc pentru înţelegere!

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Google translate

Cifrele blogului

  • 24,238 pageviews
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: