Acum citeşti...
Jurnal de timbrofil, Q&A pe teme filatelice

Q&A cu Kevin Blackston


Q&A with Kevin Blackston

Kevin is a stamp collector whose main interests include the 14¢ American Indian stamp, and worldwide landscapes. He is a member of the American Philatelic Society, the Local Post Collectors Society, and the San Antonio Philatelic Association.

He was kind enough to be part of my blog series of interviews, so I invite you to step inside his philatelic world, and to imagine how you could be a local post owner!

The text of the interview can be read free of charge, but cannot be taken over or republished in print or digital format than in a written agreement and citing the source. In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog.

Also, if you want to read the entirely interview in English, you can do this by clicking here. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


Kevin este un colecționar de mărci poştale ale cărui interese principale includ marca poştală de 14 cenţi reprezentând un indian american și mărcile cu peisaje din lumea întreagă. El este membru al Societății Filatelice Americane, al Societății Colecţionarilor de Poşte Locale și al Asociației Filatelice din San Antonio. A fost amabil să facă parte din seria de interviuri publicate pe blogul meu, așa că vă invit să intrați în lumea sa filatelică și să vă imaginați pentru câteva minute cum ar sta lucrurile dacă ați putea fi posesorul unei poşte locale şi aţi putea emite propriile voastre mărci poştale!

***

– Salut Kevin! Multe mulțumiri pentru participarea la seria de interviuri pentru „Blogul de timbrofil”. Pentru început, te rog să ne explici care-i treaba cu poşta privată?

– Din punct de vedere istoric, o poştă locală privată era o întreprindere comercială înființată pentru a face concurenţă sau, în unele cazuri, a suplimenta serviciul poștal guvernamental oficial. Poştele locale private care funcționau în Statele Unite în anii 1800 au fost toate falimentate de guvern pe motiv că au încălcat monopolul poştal în ceea ce priveşte transportul corespondenţei.

Poştele locale private care operează în Statele Unite acum, inclusiv a mea, Philosateleian Post, sunt cele pe care Wikipedia le numește „poşte locale ale pasionaţilor”, cu operaţiuni ale unor colecționari individuali care nu încearcă să concureze în vreun fel cu Serviciul Poştal al Statelor Unite. Facem „mărci poştale” pe care le utilizăm pe corespondenţa pe care o trimitem, dar aceasta este doar o scuză pentru a ne juca de-a oficiul poștal.

***

– De unde vine numele de Philosateleian Post și cum arată o zi de lucru acolo?

– Filosateleia își ia numele din cuvintele grecești din care derivă cuvântul „filatelie”: „philos” (iubire) și „ateleia” (scutire de taxe).

După cum am menționat, Philosateleian Post este într-adevăr o modalitate de a te juca de-a oficiul poștal fără a lucra efectiv la oficiul poștal. Îmi creez propriile mărci poştale pe care le aplic pe toată corespondența mea expediată și am dispozitive de anulare din cauciuc şi plută pentru a ştampila ceea ce trimit. „Mărcile” mele nu reprezintă contravaloarea poştală, ci doar nişte etichete destul de frumoase, așadar folosesc și mărci poştale americane reale pe toată corespondența pe care-o expediez.

***

– Scrii pe blogul tău, philosateleia.com/blog/. Care crezi că sunt tendințele în publicarea pe blog astăzi și cum îţi alegi propriile subiecte?

– Este greu de spus dacă există anumite tendințe în bloggingul filatelic, însă propria mea abordare este să scriu despre lucrurile care mă interesează sau despre care am cunoștință, despre piesele pe care le-am achiziționat recent pentru colecția mea sau despre noile mărci ale poştelor locale despre care am aflat. De asemenea, încerc să-i atenţionez pe cititorii mei ori de câte ori am pagini de album noi care pot fi descărcate și printate.

***

– Să vorbim puțin despre colecția ta filatelică! Care este cea mai valoroasă piesă din acesta și cât de ușor este să îți actualizezi colecția trăind în Statele Unite?

– Precum mulți colecționari, am început prin a acumula tot ce-mi pica în mână. În cele din urmă mi-am restrâns aria de interes de la lumea întreagă la mărcile ştampilate din Statele Unite, apoi am început o colecție de peisaje naturale și am fost deosebit de interesat de marca poştală de 14 cenţi din anul 1923 reprezentând un cu indian american. În prezent, această marcă poştală reprezintă interesul meu primar, apoi peisajele, după care mărcile americane ştampilate. Mărcile poştale americane sunt în mod natural foarte ușor de obținut aici, iar peisajele sunt un subiect destul de general din care nu am probleme să adaug material nou în colecția mea.

În ceea ce privește valoarea de catalog, un plic „prima zi” cu indianul american este probabil cea mai valoroasă piesă din colecția mea. Am, de asemenea, un plic POW (prisoner of war) din timpul Războiului Civil, care este destul de rar, dar nu este în cea mai bună stare.

În ceea ce privește raritatea, comorile mele cele mai mari sunt două plicuri care arată utilizarea solo a mărcii de 14 cenţi cu indianul american. 14 cenţi a reprezentat o denominare ciudată la momentul emiterii și ratele pe care le-a întâmpinat exact (scrisoarea recomandată de 2 uncii, clasa internă de 7 uncii, internațional de 4 uncii etc.) nu erau foarte frecvente. Catalogul specializat Scott nu conține nici măcar listarea mărcii pe cont propriu, deși bănuiesc că este la fel de rară ca unele dintre mărcile din seriile uzuale cu preşedinţi din anul 1938, care sunt listate cu valori ridicate de catalog.

***

– Revenind la Philosateleia, ai o secțiune dedicată paginilor de album din SUA care pot fi descărcate și utilizate de oricine este interesat. Care sunt opiniile cititorilor blogului tău?

– Am început să creez propriile pagini de album pentru colecţia mea de mărci poştale americane pentru că nu eram complet satisfăcut de niciunul din albumele comerciale pe care le-am folosit şi am hotărât că atât timp cât le-aş face pentru mine, aş putea la rândul meu să le pun la dispoziţia altora. Am început să fac asta în 2006 și am lansat actualizări trimestriale în fiecare an de atunci.

În general, feedback-ul pe care l-am primit a fost foarte pozitiv. Există unii colecționari care nu agrează faptul că grupez mărci cu altele din aceeași serie în loc să iau în considerare anul emisiunii, dar cred că este mai plăcut să păstrezi mărci care posedă aceleaşi caracteristici de design, existând pe piaţă și alte opțiuni pentru persoanele care doresc o abordare strict cronologică.

O altă problemă ridicată de unii dintre cititori a fost că uneori a fost necesară reimprimarea paginilor ca urmare a programului meu de actualizare trimestrial. Văd paginile noi pregătite la fiecare trei luni ca un lucru bun, dar pentru colecţionarii care preferă să printeze pagini noi doar o dată pe an, acum ofer suplimente anuale.

***

– Mi-a plăcut ideea cu propriile mărci comemorative! Spune-mi mai multe despre acest proiect.

– Una dintre principalele atracții în operarea unei poşte locale este că vei obține propriile mărci. Alegi subiectele pe care vrei să le comemorezi, vii cu propriile desene și produci propriile tale mărci poştale.

Am început în 2004 să creez desene foarte simple în Microsoft Paint, apoi am trecut la Paint.NET şi am început să lucrez la modele mai complicate. În 2014, am achiziționat primul meu perforator, care mi-a permis să-mi perforez mărcile; am cumpărat hârtie gumată, astfel încât mărcile mele să poată fi lipite. Îmi printez mărcile cu ajutorul unei imprimante cu jet de cerneală, dar există un creator de mărci poştale în Anglia (Alan B. de la Adanaland fame), care își tipărește mărcile cu ajutorul unei prese tipografice. Nu există nicio limită pentru ceea ce poţi face sau cât de mult te poţi implica în procesul de producție.

Crearea propriilor mărci poştale locale mi-a dat într-adevăr o apreciere mai mare pentru filatelie în general. Venind cu propriile mele desene și modele m-a făcut să apreciez mai mult modele de mărci poştale cu adevărat frumoase; făcând ceva care arată bine pe un mic pătrat de hârtie este mai dificil decât ați putea crede! De asemenea, am dezvoltat o apreciere și mai mare pentru mărcile clasice bine centrate. Exploatarea mașinii mele de perforare m-a învățat că centrarea perfectă pe toate cele patru laturi pare să fie la fel de mult un rezultat al întâmplării ca în calificarea de perforator a operatorului.

***

– Cum vezi acest proiect în viitorul apropiat? Intenționați să lansezi în acest an noi piese?

– Tocmai am lansat ultima mea marcă Philosateleian Post la sfârșitul lunii ianuarie, un design care comemorează aniversarea a 100 de ani de la sfârșitul primului război mondial (vezi philosateleia.com/blog/entries/philosateleian-post-to-commemorate-end-of-world-war-i/). Vreau să creez un desen care să conțină o „operă de artă” de-a mea de când aveam trei ani și să încerc să fac înainte de sfârșitul anului o altă marcă poştală cu un peisaj.

***

– Vorbind despre viitor, ce motive ar trebui să folosim pentru a recomanda colecţionarea mărcilor poştale generației tinere?

– Pentru mine, cel mai mare beneficiu al colecţionării mărcilor poştale a fost cel educativ. Când eram copil și vedeam figura cuiva pe o marcă, mă întrebam cui aparţinea aceasta? Ce a făcut el, ce justifică comemorarea lui pe o marcă poştală? Sau unde este țara care a emis această marcă? Și apoi aflam despre acea persoană sau acea țară și învăţam astfel ceva nou. În acest fel, am învățat multe despre istorie și geografie. Dacă cineva alege colecţionarea mărcilor poştale și are puțină curiozitate, va învăța despre lucruri care altfel nu ar fi putut niciodată să le afle. Cred că asta este de neprețuit.

Celălalt lucru pe care cred că filatelia îl subliniază cu adevărat este acordarea atenției detaliilor. Când îți dai seama că puncte sau linii pe o marcă poştală sau o diferență de perforare pot însemna o diferență de sute sau chiar mii de dolari în ceea ce priveşte valoarea unei piese, acorzi mult mai multă atenție la ce te uiți. Acest lucru are beneficii la școală, la locul de muncă și în viață în general.

***

– Mulţumesc pentru timpul acordat, Kevin! Te rog să adresezi un scurt mesaj cititorilor mei!

– Nu oricine vede colecţionarea mărcilor poştale ca un hobby „cool” sau „hip”, și asta e bine – nu toată lumea este un colecționar. Este încă unul dintre cele mai accesibile hobby-uri din lume și este un privilegiu pentru noi să fim parte din el.


© Copyright: Blog de timbrofil. Traducerea acestui interviu din limba engleză îmi aparţine. Textul poate fi consultat gratuit, însă nu poate fi preluat sau republicat în format digital sau tipărit decât în baza unui acord scris şi cu citarea sursei. Vă mulţumesc pentru înţelegere!

Reclame

Discuție

4 gânduri despre &8222;Q&A cu Kevin Blackston&8221;

 1. Great interview. Designing one’s own stamp sounds like an exciting project to undertake.

  Apreciat de 1 persoană

  Scris de Bespoke Traveler | 06/03/2018, 01:32
 2. La ei se pare că este posibil acest lucru. La noi este interzis aşa ceva, editarea timbrelor fiind o activitate de monopol al statului. Poştele private din România pot asigura transportul/distribuirea corespondenţelor, dar le este interzis să îşi confecţioneze propriile timbre (în Germania de exemplu, poştele private locale au acest drept).

  Apreciat de 1 persoană

  Scris de romanianstampnews | 06/03/2018, 17:26
  • Da, așa este, și cred că dacă lucrurile se vor schimba vreodată și la noi, avantajul ar însemna tocmai creșterea calității și atractivității unui hobby guvernat în prezent de un monopol care evident că nu este benefic filateliei și filateliștilor.

   Apreciat de 1 persoană

   Scris de Timbrofil | 06/03/2018, 18:22

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Google translate

Cifrele blogului

 • 24,826 pageviews
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: