Acum citeşti...
Jurnal de timbrofil

Superlative din licitaţii


Superlatives in auctions

The true value of postage stamps can best be seen in auctions. I’ll talk more broadly about value in a mini-series of articles that I’ll soon post it on my blog, but now I just want to score a few quotation prices this year on the profile market where the stars are, once again, the postage stamps which are already writing history for who knows and appreciates them.

In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


Adevărata valoare a mărcilor poştale se poate vedea cel mai bine în cadrul licitaţiilor. Despre valoare voi vorbi mai pe larg într-o mini-serie de articole pe care le voi posta în curând pe blog, însă acum vreau doar să punctez câteva preţuri de cotare de anul acesta pe piaţa de profil în care vedetele au fost, din nou, mărci poştale ajunse la vârste venerabile şi care scriu deja istorie pentru cine le cunoaşte şi le apreciază.

Un prim exemplu vine din partea casei Spink, care a cotat în ianuarie 2018 un exemplar rar al valorii de 2½d ultramarin, obliterat şi supratipărit „one penny”, din St. Christopher (1888), la valoarea de aproximativ 13.000$. Piesa în cauză a aparţinut celebrei colecţii Charlton Henry din anul 1961.

Mergând mai departe, întâlnim casa Cherrystone, care a cotat o eroare la o marcă poştală obliterată din anul 1928 la aproximativ 5.000$. Valoarea ei este dată în primul rand de faptul că există doar 16 astfel de exemplare în toată lumea, iar în al doilea rand datorită centrării perfecte a imaginii.

Unicul exemplar al celebrei mărci poştale „Blue Hawaiian Misionarry 2c” a fost vedetă zilele trecute în cadrul licitaţiei casei Siegel, marca aparţinând colecţiei lui Bill Gross fiind cotată la valoarea de 750.000$. Povestea ei este impresionantă, deoarece a aparţinut iniţial unui filatelist parizian care ar fi fost ucis de un altul ce îşi dorea foarte mult acest exemplar.

Ultimul exemplu este al unei mărci poştale din Cehoslovacia, cotată la valoarea de peste 379.000$. Este o marcă tipărită în culoarea verde şi având inscripţii în limba germană. Ludvik Pytlicek, deţinătorul ei, o cumpărase în 1996 cu suma de aproximativ 126.000$, acesta fiind singurul exemplar cunoscut. Numele noului proprietar nu este cunoscut, dar se bănuieşte că ar fi vorba chiar despre licitatorul german Christoph Gartner.

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Google translate

Cifrele blogului

  • 23,199 pageviews
Advertisements
%d bloggers like this: