Acum citeşti...
Jurnal de timbrofil, Tema „România 100”

România 100 (1933-1937)


Romania 100 (1933-1937)

‘Blog de timbrofil’ marks Romania’s Centenary with some incursion in 100 years of history through 100 postage stamps. This episode contains the main events of the period 1933-1937: the Little Entente between Romania, Czechoslovakia and Yugoslavia in 1933, the 3rd National jamboree in Mamaia in 1934, 150 years in 1935 from the death of the Transylvanian heroes Horea, Cloşca and Crişan, the renovation of the Arch of Triumph in Bucharest in 1936, and the 8th Athletics competition in 1937.

In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


Episoadele anterioare ale acestui serial filatelic au fost despre perioadele 1918-1922, 1923-1927 şi 1928-1932. Este rândul anului 1933, cel care a debutat cu greva ceferiştilor de la Atelierele Griviţa. În acelaşi an, la Geneva, România a semnat alături de Cehoslovacia şi Iugoslavia noul statut de reorganizare a Micii Înţelegeri (sau Micii Antante), tratat care s-a dezintegrat 3 ani mai târziu, desfiinţându-se complet în 1938, după invadarea Cehoslovaciei de către trupele germane. Anul 1933 a rămas în istoria culturii româneşti ca fiind momentul apariţiei romanului „Maitreyi”, scris de Mircea Eliade, iar în domeniul colecţionării mărcilor poştale cu marcarea semicentenarului Castelului Peleş din Sinaia printr-o emisiune filatelică.


Un an mai târziu, în 1934, în prezenţa regelui Carol al II-lea, a fost inaugurat Palatul Telefoanelor din Bucureşti. Tot atunci, pentru prima dată în istorie, s-a desfăşurat prima ediţie a turului ciclist al României. După Piatra Neamţ (1930) şi Sibiu (1932), în 1934 a avut loc cea de-a 3-a ediţie a jamboreei naţionale, sărbătoare a cercetăşiei. Evenimentul a avut loc la Mamaia, iar cu acea ocazie nu a fost lansată o emisiune filatelică specială, ci a fost supratipărită emisiunea precedentă (Sibiu 1932), într-un tiraj de 50.000 de seturi. Interesant este că o mică parte dintre aceste seturi au fost supratipărite inversat, iar aceste rarităţi se pare că au făcut parte chiar din colecţia filatelică a regelui Carol al II-lea.


În anul 1935, în România a fost adoptată legea pentru înfiinţarea Monetăriei Naţionale, care va fi inaugurată în decembrie în prezenţa regelui Carol al II-lea. Tot atunci, România este aleasă membru permanent în Consiliul Ligii Naţiunilor Unite. Dacă în urmă cu 1 an fusese lansată o emisiune filatelică uzuală cu suveranul ţării fără „Poşta” inscripţionată pe mărci, de data aceasta emisiunea a fost lansată cu aceleşi design, însă având şi „Poşta”. Altă emisiune filatelică a fost dedicată comemorării unui secol şi jumătate de la martiriul eroilor ardeleni Horea, Cloşca şi Crişan, eveniment istoric care s-a petrecut pe Dealul Furcilor, la Alba Iulia.


Ajungem în anul 1936, când Dimitrie Gusti a inaugurat Muzeul Satului, şi tot atunci s-a încheiat reconstruirea Arcului de Triumf din Bucureşti, simbol al victoriei României în primul război mondial. Pe mărcile poştale ale acelui an continuă prezenţa acronimelor „OETR”, prescurtări de la Oficiul de Educaţie a Tineretului Român, într-o serie care ilustrează costume populare româneşti. Merită amintit faptul că anul 1936 nu a constituit o excepţie de la lansarea timbrelor „Fondul naţional al aviaţiei”, iniţiativă de apărare aeriană a ţării şi de dezvoltare a liniilor aeriene interne, desfăşurată între anii 1931 şi 1942.


Înfiinţarea Asociaţiei „Astra” a avut loc în anul 1937, iar evenimentul principal al acelui an a fost de natură politică, respectiv desfăşurarea alegerilor generale din luna decembrie. Acestea au fost ultimele alegeri înainte ca regele Carol al II-lea să dizolve Parlamentul şi să inaugureze o dictatură regală, în anul următor. Şi sportul a fost reprezentat în acel an, când la Bucureşti a avut loc a VIII-a balcaniadă de atletism, România fiind membru fondator al acestui tip de competiţie, alături de Grecia şi Turcia. Evenimentul sportiv a rămas ilustrat în presa vremii, dar şi pe mărcile poştale, într-o emisiune filatelică.

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Google translate

Cifrele blogului

  • 23,199 pageviews
Advertisements
%d bloggers like this: