Acum citeşti...
Jurnal de timbrofil, Tema „România 100”

România 100 (1943-1947)


Romania 100 (1943-1947)

‘Blog de timbrofil’ marks Romania’s Centenary with some incursion in 100 years of history through 100 postage stamps. This episode contains the main events of the period 1943-1947: the centenary of the Romanian artillery in 1943, the joining Soviet troops against the German ones in 1944, the establishment of the People’s Sport Organization in 1945, the establishment of the Democratic Federation of Women in Romania in 1946, and the peace Treaties in 1947.

In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


Serialul dedicat Centenarului a ajuns deja la anul 1948, aşa că dacă doriţi să vedeţi celelalte episoade postate deja pe blog, vă invit să accesaţi tema „România 100” din categorii. Pe plan internaţional, anul 1948 este cel în care al doilea război mondial a ajuns într-un punct critic, când Armata a VI-a germană cedează la Stalingrad. Este momentul în care Hitler îi cere mareşalului Antonescu să înceteze orice tatonări de pace cu puterile anti-fasciste, dar şi cel în care municipiul Ploieşti este bombardat de americani. În Bucureşti, în Parcul Cişmigiu, este inaugurat ansamblul de statui „Rondul român”, reprezentând busturile unor scriitori de seamă ai literaturii române, iar pe plan filatelic, sunt de notat cele 2 emisiuni filatelice dedicate figurilor ardelene, dar şi cea dedicată centenarului artileriei române, a cărei baze a fost pusă în anul 1843 de către Gheorghe Bibescu, descendent direct al domnitorului Constantin Brâncoveanu. 


În anul 1944 continuă bombardamentele masive ale aviaţiei americane şi a celei britanice asupra unor oraşe din România, precum: Bucureşti, Turnu Severin, Braşov, Ploieşti şi Timişoara. Este un an important în istoria ţării noastre, deoarece la 23 august, Ion Antonesu este arestat, iar România de alătură trupelor Aliaţilor. Trupele sovietice intră la scurt timp în Bucureşti. În acelaşi an, renumitul biolog Grigore Antipa moare, iar la Bucureşti reapare ultima serie a revistei „Bilete de papagal”, director fiind Tudor Arghezi. Mărcile poştale rămase din acel an sunt cele din seriile „Mihai I – uzuale” cu filigran MM şi „Asistenţa PTT”.   


Suntem în anul 1945, când în România are loc legiferarea reformei agrare. La 13 ianuarie, Armata română participă la acţiunile militare de eliberare a Budapestei. Ulterior, la 23 august, se aniversează primul an de după lovitura de stat din anul 1944, care va deveni ulterior, pentru 45 de ani, sărbătoare naţională. Odată cu capitularea necondiţionată a Japoniei, se încheie cel de-al doilea război mondial, iar în luna septembrie a anului 1945, trupele române sunt primite trumfal în Bucureşti. În altă ordine de idei, în acelaşi an este înfiinţată Organizaţia Sportului Popular, menită să transforme sportul într-un mod de agrement disponibil tuturor cetăţenilor, iniţiativa concretizându-se rapid în construirea de baze sportive în uzine, şcoli şi facultăţi, precum şi în zonele rurale, fapt ce va determina în perioada următoare ridicarea multor sportivi de performanţă.


Anul 1946 înseamnă înfiinţarea Operei de Stat din Timişoara, Institutului de Endocrinologie „C.I. Parhon” din Iaşi şi Teatrului Muncitoresc C.F.R. Giuleşti (viitorul Teatru Odeon) din Bucureşti. Mareşalul Ion Antonescu este condamnat la moarte şi executat la Jilava, iar la 19 noiembrie au loc primele alegeri parlamentare postbelice în România. Acestea au fost organizate ca fiind primele alegeri „libere şi nestingherite”, însă au rămas în istorie ca fiind falsificate, cu acordul expres al Moscovei. Din emisiunile filatelice ale acelui an pot fi reţinute emisiunile dedicate Zilei Muncii, Congresului ARLUS şi Federaţiei Democrate a Femeilor din România, aceasta din urmă fiind înfiinţată în 1946 cu scopul de a participa la reconstrucţia ţării, promovarea drepturilor femeilor, militarea pentru sănătatea publică, implicarea în combaterea analfabetismului, protecţia socială şi protecţia maternităţii.


Anul 1947 debutează cu tratatele de pace încheiate de România cu Statele Unite şi Uniunea Sovietică. Urmare a Conferinţei de pace de la Paris din anul 1946, se semnează Tratatele de la Paris dintre Aliaţi şi statele Axei, în urma celui de-al doilea război mondial. Referitor la România, aceasta primeşte înapoi Transilvania de Nord, însă pierde Basarabia, Bucovina de Nord, Ţinutul Herţa şi Dobrogea de Sud. În decursul aceluiaşi an, în România are loc o nouă reformă monetară, schimbarea banilor făcându-se la raportul de 20.000 de lei vechi pentru 1 leu nou. 1947 este, de asemenea, anul morţii fondatorului biospeologiei, Emil Racoviţă, dar şi anul abdicării ultimului rege al României, Mihai I, şi proclamarea oficială a Republicii Populare Române.

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Google translate

Cifrele blogului

  • 24,238 pageviews
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: