Acum citeşti...
Jurnal de timbrofil

Poduri din România


Bridges from Romania

Romania joined again the PostEurop project ‘Europa Stamps’ this year, within the theme ‘Bridges’. The series contains 2 postage stamps signed by Victor Telibaşa, in their images being 2 of the most beautiful and known Romanian bridges – the Bridge of Lies in Sibiu, and the Anghel Saligny Bridge in Cernavodă.

In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


România a răspuns „prezent” şi în acest an apelului lansat pentru proiectul „Europa Stamps” al PostEurop, prin lansarea de către Romfilatelia a emisiunii filatelice cu tema „poduri”. Seria conține (tradiţional deja) două mărci poștale, sub semnătura lui Victor Telibaşa, în imaginile cărora se află două dintre cele mai frumoase şi cunoscute poduri din România.

Podul Minciunilor din Sibiu, ilustrat pe marca poștală cu valoarea nominală de 3,50 lei, este un veritabil simbol al oraşului, fiind totodată primul pod realizat din fontă turnată din România (1859) şi cel de-al 2-lea de acest fel din Europa. A fost executat la fabrica lui Friedrichs Hütte, cu balustrade metalice împodobite cu decoraţiuni prin traforare, formate din 8 panouri cu cercuri cu decor radial, gotic, la unul dintre capete fiind decorată stema Sibiului, iar la celălalt anul construirii podului şi numele constructorului.

Pe marca poştală cu valoarea nominală de 16 lei apare Podul „Anghel Saligny” de la Cernavodă, judeţul Constanţa. Podul a fost construit la 30 de metri deasupra fluviului Dunărea, fiind denumit iniţial Podul „Regele Carol I”, deoarece a fost inaugurat în prezenţa suveranului la data de 14 septembrie 1895. În cadrul ceremoniei, Carol I a pus ultimul nit al podului. Un fapt inedit este acela că Anghel Saligny, al cărui nume nici măcar nu a fost rostit atunci, a stat pe toată durata evenimentului sub pod pe o şalupă, alături de muncitorii cu care lucrase la realizarea măreţei opere, tocmai pentru a-i demonstra rezistența, riscându-şi totodată viaţa.

Emisiunea este completată de Romfilatelia cu un plic „prima zi”, dar şi de un produs filatelic special cu medalie, produs ce înfăţişează pe avers portretul inginerului Anghel Salighy, iar pe revers construcţia din piatră a intrării pe Podul de la Cernavodă, flancată de grupul statuar din bronz format din doi dorobanţi, simbol al eroilor căzuţi în Războiul de Independenţă.

Reclame

Discuție

2 gânduri despre &8222;Poduri din România&8221;

  1. I like the 16l. Nice stamps !

    Apreciază

    Scris de philateliehellenique | 13/05/2018, 11:54

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Google translate

Cifrele blogului

  • 24,238 pageviews
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: