Acum citeşti...
Jurnal de timbrofil, Tema „România 100”

România 100 (1948-1952)


Romania 100 (1948-1952)

‘Blog de timbrofil’ marks Romania’s Centenary with some incursion in 100 years of history through 100 postage stamps. This episode contains the main events of the period 1948-1952: the anniversary of 75 years of Stamp Factory in 1948, the Romanian-Soviet friendship issue in 1949, the Stamp Exhibition souvenir sheet in 1950, the Soviet medals and orders in Romania in 1951, and the beginning of the building of ‘Scânteia House’ in 1952.

In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


În călătoria noastră prin Centenar, iată-ne ajunşi la anul 1948! Dacă sunteţi pentru prima dată în faţa unui astfel de episod din serialul dedicat evenimentului pe blogul meu, nu ezitaţi să citiţi şi celelalte articole de până acum, în cadrul categoriei „România 100”! Anul 1848 aduce cu sine semnarea de către România a Tratatului de prietenie, colaborare şi asistenţă mutuală cu Uniunea Sovietică, dar şi prima Constituţie a R.P. Română (fapt ilustrat inclusiv pe o serie de 3 mărci poştale datând din anul 1848). Tot din punctul de vedere al emisiunilor filatelice de atunci, este aniversat un secol de la Revoluţia pașoptistă, precum şi 75 de ani de existenţă a Fabricii de Timbre, activă şi în zilele noastre ca sucursală specializată a Poştei Române. Pe plan cultural, 1948 a însemnat înfiinţarea Operei Maghiare de Stat din Cluj-Napoca, respectiv apariţia volumului de debut al lui Marin Preda, „Întâlnirea din pământuri”.


În anul 1949, Partidul Comunist Român a început procesul de colectivizare (desfăşurat până în 1962), care a constat în confiscarea majorităţii proprietăţilor agricole private din ţară şi comas area lor în ferme agricole administrate de stat. La 19 martie a avut loc congresul de constituire a UTC (Uniunea Tineretului Comunist) şi, aşa cum era de aşteptat, emisiunile filatelice ale anului 1949 au continuat să abordeze teme predominant pro-sovietice, un exemplu în acest sens fiind seria dedicată prieteniei româno-sovietice. Evident că au avut loc şi altfel de evenimente, ca de exemplu constituirea Uniunii Scriitorilor din România, apariţia la Paris a cărţii „Tratat de istorie a religiilor” semnată de Mircea Eliade şi naşterea celei care în prezent este conducătoarea Casei Regale a României, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei.


Mergem mai departe! 1950 este anul când echipa României se clasează pe prima poziţie la Campionatul mondial de dezlegări de probleme de şah, iniţiind un lung şir de succese în acest sport al minţii pentru ţara noastră. Tot atunci are loc Expoziţia filatelică, care face obiectul unei coliţe nedantelate, în imaginea căreia stau alături Capul de bour şi Stema R.P. Română. 1950 aduce adoptarea Legii reformei administrative, după modelul sovietic, toate judeţele fiind desfiinţate şi înlocuite cu raioane şi regiuni. Doi ani mai târziu, în 1952, numărul de regiuni va fi redus de la 28 la 18. Anul 1950 a rămas în istoria poporului român şi ca momentul trecerii în nefiinţă a unor mari personalităţi, inventatorul şi pionierul aviaţiei mondiale Traian Vuia, respectiv compozitorul şi pianistul Dinu Lipatti.


În anul 1951 s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură din România: +44,5°C în localitatea Ion Sion (astăzi Râmnicelu din judeţul Brăila). Este instituit primul plan cincinal al R.P. Română (1951-1955), punându-se astfel bazele unei industrializări sistematice. Printre evenimentele notabile ale acelui an trebuie neapărat amintită desfăşurarea celei mai ample acţiuni de deportare din istoria contemporană a României, cea îndreptată împotriva etnicilor germani, în cadrul căreia aproximativ 45 de mii de persoane au fost deportate în Bărăgan. De asemenea, au fost ilustrate filatelic ordinele şi medaliile de tip sovietic introduse şi în R.P. Română, printre care se numără ordinul „Apărarea Patriei”, din iulie 1949, care avea 3 clase. Imaginea acestei decoraţii apare pe marca poştală cu valoarea nominală de 10 lei.


În fine, anul 1952 debutează cu declanşarea unei ample reforme monetare (raportul fiind de 1 leu nou pentru 20 de lei vechi). Efectul este resimţit şi pe plan filatelic, foarte multe emisiuni lansate în anii precedenţi fiind acum supratipărite. La Jocurile olimpice de vară de la Helsinki, Iosif Sârbu obţine prima medalie olimpică de aur din istoria ţării noastre, la proba de tir, puşcă calibru mic 40 de focuri. De asemenea, trebuie menţionată începerea în anul 1952 a construcţiei clădirii Casei Scânteii, care va fi finalizată în anul 1957. A reprezentat până în anul 2007 cea mai înaltă construcţie din Bucureşti. Construcţia a adăpostit principala tipografie a R.P. Română, unde se tipărea ziarul „Scânteia”, cunoscut ca fiind principalul instrument de propagandă scrisă a Partidului Comunist Român.

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Google translate

Cifrele blogului

  • 24,238 pageviews
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: