Acum citeşti...
Jurnal de timbrofil, Tema „România 100”

România 100 (1953-1957)


Romania 100 (1953-1957)

‘Blog de timbrofil’ marks Romania’s Centenary with some incursion in 100 years of history through 100 postage stamps. This episode contains the main events of the period 1953-1957: the staging of the play ‘A Lost Letter’ directed by Sică Alexandrescu and Victor Iliu in 1953, the celebrating of the International Children’s Day inn 1954, the 85th  anniversary of the birth of V.I. Lenin in 1955, the restitution of the Treasury of Pietroasa by the Soviet Union in 1956, and the 10th anniversary of the proclamation of Romanian People’s Republic in 1957. In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


Anul 1953 a rămas în istoria României ca fiind anul morţii celui de-al treilea rege al său, Carol al II-lea, la vârsta de 59 de ani. Acesta şi-a trăit ultimele clipe ale vieţii în Portugalia, în exil. În altă ordine de idei, anul 1953 a reprezentat momentul punerii în scenă a prestigioasei opere scrise de Ion Luca Caragiale – „O scrisoare pierdută” – în regia lui Sică Alexandrescu şi lui Victor Iliu. Din distribuţie au făcut parte actorii: Niki Atanasiu, Elvira Godeanu, Alexandru Giugaru, Marcel Anghelescu, Costache Antoniu, Radu Beligan, Ion Finteşteanu şi Grigore Vasiliu-Birlic. Sub aspect filatelic, 1953 a reprezentat lansarea mai multor emisiuni filatelice, printre acestea remarcându-se seria de 2 mărci poştale având ca subiect stema R.P. Română, cu stea (valorile nominale de 5 bani şi de 55 bani).


Un an mai târziu, în 1954, se inaugurează Radio Oltenia Craiova, respectiv săptămânalul „Gazeta Literară”. La 17 iunie, R.P. Română a ratificat Convenţia asupra drepturilor politice ale femeilor adoptată de Organizaţia Naţiunilor Unite în 1952. În filatelie, vreau să semnalez apariţia mărcii poştale lansate cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului. Această zi a fost proclamată de către Conferinţa Mondială pentru Bunăstarea Copiilor în 1925, iar apoi în 1954, ziua de 20 noiembrie a fost declarată Ziua Universală a Copilului. Tot în anul 1954, UNICEF a emis o recomandare care prevedea ca fiecare stat să sărbătorească această zi a copilului. Originea sărbătoririi copiilor din România la 1 Iunie se află însă la Moscova, în 1949, când o reuniune a Federaţiei Internaţionale a Femeilor Democrate stabilea această zi ca fiind aplicabilă în Uniunea Sovietică şi în statele aflate sub sfera sa de influenţă.


La 14 mai 1955 a avut loc semnarea Pactului de la Varşovia (cunoscut şi ca Tratatul de la Varşovia), numit oficial „Tratatul de prietenie, cooperare şi asistenţă mutuală”, încheiat între Uniunea Sovietică şi 7 state ale Europei de Est, printre care şi R.P. Română. Tot în 1955, ţara noastră devine membră a ONU. La 25 iunie a fost înfiinţată la Bucureşti Biblioteca Centrală de Stat – azi Biblioteca Naţională a României – şi la 1 septembrie, la Cluj-Napoca, Filarmonica de Stat. Este anul când primei tipăriri a romanului „Moromeţii”, scris de Marin Preda. Tirajul primei ediţii a fost de 20.100 exemplare. În filatelie, s-au sărbătorit 85 de ani de la naşterea lui V.I. Lenin, inclusiv prin prezenţa Muzeului ce-i poartă numele (alături de cel al lui I.V. Stalin) pe imaginea valorii nominale de 55 de bani din cadrul unei serii dedicate muzeelor din Bucureşti. Astăzi, acest muzeu este cunoscut sub numele de Muzeul Ţăranului Român. 


Ajunşi în anul 1956, vedem că se prefigurează unele schimbări pe plan politic, deoarece la Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara au loc ample manifestaţii ale studenţilor, prin care se cere abolirea predării limbii ruse în şcoli şi universităţi. Uniunea Sovietică restituie ţării noastre unele piese din tezaur, printre care „Cloşca cu puii de aur”, numele popular al Tezaurului de la Pietroasa, aflat în prezent expus la Muzeul Naţional de Istorie. În anul 1956, România devine membră a UNESCO, au fost înfiinţate Institutul de Arheologie din Bucureşti şi Opera Română din Iaşi, dar a fost lansat şi programul naţional de televiziune. Ca fapt divers, merită menţionată eroarea filatelică a mărcii poştale „7 ani de la înfiinţarea GAC” (Michel #1596), cu inscriţie greşită „1951-1956”. Ulterior, aceasta a fost retrasă din circulaţie şi înlocuită cu marca având inscriţia corectă „1949-1956”, numărul de catalog fiind de data aceasta Michel #A1596.


La finalul acestui episod ajungem în anul 1957, când la Bucureşti are loc înfiinţarea Muzeului Literaturii Române, condus de criticul şi istoricul literar Dumitru S. Panaitescu (Perpessicius). Este creată Arhiva Naţională de Filme, iar regizorul Ion Popescu-Gopo este premiat la Cannes cu premiul „Palme d’Or” pentru scurt-metrajul animat „Scurtă istorie”. De asemenea, anul 1957 a rămas în istorie ca fiind anul intrării în funcţiune a primului reactor atomic românesc. Din păcate, au fost şi momente triste, deoarece arta şi cultura românească s-a despărţit de 3 mari artişti ai săi: sculptorul Constantin Brâncuşi, dramaturgul şi romancierul Camil Petrescu şi poetul George Bacovia. În filatelie este sărbătorit primul deceniu de existenţă a R.P. Română printr-o emisiune având 3 mărci poştale.


Vă invit să descoperiţi şi celelalte episoade ale serialului filatelic dedicat Centenarului, care acoperă până în prezent perioada 1918-1957: (1), (2), (3), (4), (5), (6), (7).

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Google translate

Cifrele blogului

  • 24,826 pageviews
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: