România vs. filatelie


Romania vs. philately

This article is about facts that have been going on for years in Romania – the disinterest and even contempt of the authorities towards philately and stamp collectors. As hope dies last, I hope that things will change in the near future! In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


Peste doar câteva luni va avea loc expoziţia mondială de filatelie de la Praga şi, vizitând website-ul evenimentului, nu pot ascunde faptul că m-a încercat o notă de tristeţe văzând cum o ţară europeană, alta decât România, are capacitatea şi determinarea să-şi transforme atât de profesionist evenimentele istorice în adevărate motive de sărbătoare naţională.

 

Da, mă refer la Republica Cehă, ţară a cărei foruri filatelice sunt gata de a spune lumii întregi prin intermediul filateliei că anul acesta aniversează un secol de la sfârşitul primului Război mondial, un secol de la formarea Cehoslovaciei, un secol de la înfiinţarea Muzeului Poştal din Praga, un secol de la emiterea primei mărci poştale cehoslovace şi un sfert de secol de existenţă a Cehiei.

Un aspect care nu trebuie trecut cu vederea este popularizarea masivă a evenimentului în presa scrisă şi online din Cehia, dar şi la televiziune.

Nu pot avea pretenţia organizării în România unui eveniment mondial, nici măcar european, însă evenimente precum celebrarea unui secol de la Marea Unire, respectiv a 160 de ani de la emiterea primei mărci poştale româneşti, parcă sunt trecute mult prea uşor cu vederea de Federaţia Filatelică, Romfilatelia, precum şi numeroasele (dar totodată atât de puţin vizibilele) societăţi, asociaţii, cluburi, cercuri ş.a.m.d. (filatelice) din România.

Am avut ocazia de curând să deschid o discuţie şi să pronunţ cuvântul „filatelie”, fiind dezamăgit să constat că reacţia imediată a celor din jur a fost deschiderea unui dicţionar la litera „F” şi căutarea acelui cuvânt… Există însă şi o parte bună în toate astea: cuvântul „filatelie” încă se mai găseşte în dicţionare!

De aceea cred că poate că nu este prea târziu să se facă ceva pentru filatelia românească! 

2 thoughts on “România vs. filatelie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.