România 100 (1958-1962)


Romania 100 (1958-1962)

‘Blog de timbrofil’ marks Romania’s Centenary with some incursion in 100 years of history through 100 postage stamps. This episode contains the main events of the period 1958-1962: the centenary of first Romanian postage stamp in 1958, the 500th anniversary of Romania’s capital Bucharest in 1959, the Black Sea’s beauties into philately in 1960, the 14th world record of Iolanda Balaş in 1961, and the end of collectivization of agriculture in Romania in 1962.

You can discover here other episodes of the philatelic series dedicated to the Centenary of Romania.

In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


1958 a însemnat anul în care România devenea prima ţară din lume care organiza olimpiadele internaţionale ale elevilor. România a avut această lăudabilă iniţiativă şi a organizat prima olimpiadă internaţională de matematică, ulterior şi prima olimpiadă internaţională de fizică. Pe data de 7 iunie 1958 a avut loc la Bucureşti un concurs atletic la care a participat Iolanda Balaş, cea care stabilea cu acea ocazie recordul mondial la săritura în înălţime (1,78 metri), dominând astfel această disciplină atletică în deceniul ce va urma. Pe plan cultural, la 4 septembrie s-a desfăşurat, la Bucureşti, prima ediţie a Festivalului internaţional „George Enescu”, însă anul 1958 a rămas un moment de referinţă şi în domeniul filateliei, deoarece s-au împlinit 100 de ani de la emiterea Capului de Bour, ocazie cu care a fost lansată o serie 8 mărci poştale şi 1 coliţă (în variante dantelate şi nedantelate).


Anul următor, 1959, în România se dă Decretul nr. 92 prin care imobilele care aparţineau foştilor industriaşi, marilor proprietari de terenuri, bancherilor şi marilor comercianţi au fost naţionalizate. Astfel, comuniştii continuau cu îndârjire marile reforme pentru transformarea socialistă a ţării. Tot în acel an, salariul în agricultură era interzis prin lege, iar terenurile necultivate de locuitorii de la sate erau de asemenea confiscate. În planul relaţiilor diplomatice, la 1 septembrie erau restabilite legăturile întrerupte în 1944 dintre România şi Japonia. Anul 1959 era marcat în filatelie şi prin aniversarea a 500 de ani de existenţă a capitalei ţării, Bucureşti, prin lansarea unei emisiuni care cuprindea construcţii emblematice ale oraşului.


Ajungem în anul 1960, când este inaugurată Sala Palatului din Bucureşti, care a găzduit de-a lungul timpului multe conferinţe importante, precum cea organizată de Comisia Economică a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Europa, Congresul Mondial pentru Populaţie, Congresul Mondial pentru Energie şi Congresul Mondial al Crucii Roşii. Tot atunci intra în funcţiune prima staţie meteorologică automată din România, instalată pe Vf. Cozia (Ciuha Mare, 1.668 metri). Au loc în anul 1960 două evenimente culturale notabile pentru ţara noastră, respectiv premiera piesei „Rinocerii” de Eugen Ionescu şi debutul lui Nichita Stănescu cu volumul „Sensul iubirii”. Din multitudinea de emisiuni filatelice a anului 1960, am ales seria care prezintă frumuseţile turistice de la Marea Neagră, care prezintă oraşe de pe litoralul românesc.


Chiar în primele zile ale anului 1961 este inaugurat Teatrul de Comedie din Bucureşti, avându-l director pe Radu Beligan. Acel an a avut de asemenea foarte multe emisiuni filatelice, printre care aş menţiona cea dedicată medaliilor de aur la Jocurile olimpice de la Roma şi de la Melbourne. Vom rămâne în domeniul sportului, deoarece este anul care aminteşte tuturor amatorilor de competiţii sportive de primul titlu de campion al lumii cucerit de un luptător român – Valeriu Bularca – la Campionatul mondial de lupte greco-romane de la Yokohama, Japonia, respectiv de stabilirea celui de-al 14-lea (şi ultimul) record mondial la săritura în înălţime de către atleta română Iolanda Balaş. Evenimentul a avut loc la un concurs desfăşurat în Bulgaria şi a însemnat ridicarea ştachetei la 1,91 metri. 


Anul 1962 aduce încheierea colectivizării agriculturii în România, proces început în anul 1949 şi care, teoretic, trebuia să se realizeze pe baza liberului consimţământ al ţăranilor, dar care s-a caracterizat prin abuzuri şi violenţe. În România, Partidul Comunist Român a desfăşurat în perioada 1949–1962 procesul de colectivizare, ce a constat în confiscarea aproape în întregime a proprietăţilor agricole private şi comasarea lor în ferme agricole administrate de stat. Colectivizarea a fost similară cu cea efectuată în Uniunea Sovietică, iar numeroşi ţărani, săraci sau bogaţi, s-au opus acestei acţiuni, consecinţa fiind aceea că autorităţile comuniste au recurs uneori la represiuni violente, ucideri, deportări, încarcerări şi confiscări ale întregii averi a celor implicaţi. Încheierea colectivizării nu putea să lipsească din programul emisiunilor filatelice din anul 1962, fapt concretizat într-o serie formată din 3 mărci poştale.


Vă invit să descoperiţi aici alte episoade ale serialului filatelic dedicat Centenarului României.

2 thoughts on “România 100 (1958-1962)

  1. Bespoke Traveler says:

    Seeing the Romanian stamps side by side with certain years of its history, it is interesting to note which events were publicized through the stamp designs and which were not. This was a fantastic blog idea, Cătălin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.