Importanţa calităţii în filatelie (4)


The importance of quality when we talk about stamps (4)

The following material is a ‘guest post’ provided by Michael Dodd, the owner of the CDDStamps brand, to all readers of my blog. Michael has been a collector for 50 years, specializing in Great Britain George V Downey Heads. He actively supports and encourages people to enjoy stamp collecting and in particular has given away over 250,000 stamps to children and new collectors from some 90 countries over the past 20 years.

His passion is aviation and aerophilately and he has designed, produced and issued a number of First Flight Covers for the A380 and A350 aircraft, and flown on the majority of the inaugural flights carrying his covers, as well as numerous other special commemorative flights. Michael can be reached at cddstamps@gmail.com.

In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


Materialul următor este un „guest post″ oferit de Michael Dodd, proprietarul magazinelor filatelice online aflate sub titulatura CDDStamps, tuturor cititorilor Blogului de timbrofil. Vă invit să citiţi în continuare al patrulea episod al acestui articol. Pe primele trei le puteţi găsi aici, aici şi aici.

***

Următoarea marcă este din nou din Regatul Unit, de data aceasta din zona George al V-lea – SG #357 emisă în anul 1912 și cu o valoare de catalog de 1£ pentru un exemplar de bună calitate uzat. În timp ce s-ar putea să observi că este deteriorată, cu o perforare mai scurtă în colțul din dreapta jos, acesta are o obliterare poștală rezonabilă care arată data și anul. Aceasta ar putea-o face colectibilă pentru unii colecționari. În acest caz, data este 13 mai 1914.

Poate că data înseamnă ceva pentru colecția ta; de exemplu, acea dată a fost data la care aviatorul britanic Norman Spratt a stabilit un record britanic de altitudine de 18.900 de picioare în timp ce pilota un Royal Aircraft Factory zboară R.E.5 (un biplan de recunoaștere și observare a artileriei, cu două locuri). Acest lucru ar putea face marca poștală colecționabilă, dar luată individual este doar o marcă destul de simplă și obișnuită. Apoi, din nou, există și alte aspecte pe care trebuie să le căutați.

Această marcă a fost emisă cu diferite nuanțe de culoare. Am cunoștință despre 16 nuanțe și au existat diferite variații de filigran și alte defecte de imprimare. Deci există și alte aspecte de studiu, deși am spus că este foarte probabil să fie o marcă poștală comună și chiar una deteriorată, în acest caz.

Ceva mai modern – valoarea uzuală de 1 penny purpuriu al uzualelor tip „Machin”, emisă în 1979. Da, este grav deteriorată, colțul din partea dreaptă rupt și puternic îndoit, colțul din stânga jos, în concluzie nici măcar eu nu pot justifica păstrarea acesteia în colecția mea. Dar am găsit mărci de această calitate listate frecvent pentru vânzări. Pentru umplerea unui spațiu? Poate, și numai pentru că aceasta este o emisiune în totalitate fosforescentă.

Au existat alte emisiuni de 1 penny purpuriu cu 2 benzi de fosfor sau cu 1 astfel de bandă, deci dacă aceasta este singura cu fosfor pe întreaga suprafață, ați putea s-o păstrați până când veți găsi un exemplar mai bun. Destul de ușor de făcut asta, cred. Valoare, nimic!

În cele din urmă, să examinăm două exemple din Australia. Grupul de 5 cred că este interesant pentru un colecționar. Folosesc acesta ca un exemplu de calitate care descrie centrarea tipăririi imaginilor. Aș putea folosi mărci din UK, dar cred că acestea reprezintă un exemplu foarte bun.

În grupul de 5 puteți vedea ceea ce este adesea numit „off center printing”, adică imaginile au un decalaj semnificativ față de fiecare dintre colțuri, plus o marcă prezentând o imagine mai bine centrată. De obicei, valorile din catalog vor fi pentru mărcile care sunt bine centrate.

Totuși, în opinia mea, acestea sunt colecționabile pentru a arăta aceste variații și pentru a crește varietatea într-o colecție. Ele sunt SG #388a, emisă în 1971 și cu o valoare de catalog de 0,10£. Cred că veți fi de acord cu mine, vechimea iarăși nu este un factor determinant pentru valoare, dar calitatea, așa cum este descrisă în termeni de marcă poștală bine centrată, poate fi, chiar dacă valoarea de catalog este foarte scăzută. Desigur, este, de asemenea, de preferat ca o marcă să nu aibă o anulare grosolană și/sau murdară, îndoituri, pete sau perforații tăiate.

***

Bucurați-vă de mărcile voastre poștale și învățați cât doriți, astfel încât să vă puteți bucura de colecția voastră.

Michael cddstamps.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.