Q&A cu Chris McFetridge


Q&A with Chris McFetridge

This episode of the Q&A series I’ve done for my readers is dedicated to the stamps and postal history of Canada and British West Africa, and Chris McFetridge – dealer and stamp collector – is the interviewee. His passion of a lifetime, transformed in recent years into a full-time business, recommends him to be a strong voice in studying postal history in his areas of interest.

The text can be read free of charge, but cannot be taken over or republished in print or digital format than in a written agreement and citing the source.

In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog. Also, if you want to read the entirely interview in English, you can do this by clicking here. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


Acest episod din seria interviurilor pe care le-am realizat pentru cititorii blogului este dedicat filateliei şi istoriei poştale din Canada, respectiv din Africa de Vest britanică, domnul Chris McFetridge – dealer şi colecţionar de mărci poştale – fiind cel intervievat. Pasiunea sa de-o viaţă, transformată în ultimii ani într-o afacere full-time, îl recomandă a fi o voce puternică în studierea istoriei poştale din ariile sale de interes. Deţine compania Brixton-Chrome Inc., cu sediul în Toronto, Canada.

***

– Vă salut, domnule McFetridge, și bine ați venit pe „Blogul de timbrofil”. Misiunea dvs. declarată este de a răspândi toate cunoștințele relevante legate de mărcile poştale şi istoria poştală canadiene. Cum a început totul?

– Am experimentat pentru prima oară dorința de a fi dealer de mărci poştale și de a publica lucrări filatelice când aveam 8 ani, în urmă cu 38 de ani. Pe atunci, în zilele de dinaintea internetului, barierele puse la intrarea în această afacere erau extrem de ridicate, iar singura modalitate de a publica era în format print, ceea ce era foarte scump.

Aşadar, întorcându-ne în 1979, trebuia să ai mulţi bani pentru a proceda altfel. Așa că acela a devenit un vis pe care mi l-am scos din minte. Între timp, am colecţionat mărci poştale și m-am specializat în multe domenii diferite, strângând un bagaj vast de cunoștințe, în liniște, în următorii 40 de ani.

Deși am activat în câteva cercuri profesionale restrânse în domeniul comerțului filatelic, majoritatea vieții mele de adult de până în anul 2015 a fost petrecută în contabilitatea publică, unde am lucrat până la nivelul de partener. Dar nu eram fericit. În cele din urmă, m-am gândit că faptul de a deveni dealer și blogger part-time mi-ar satisface dorințele, dar mi-am păstrat şi slujba. Cu toate acestea, am constatat că, deși afacerea mea a fost un succes, nu a fost la fel de reușită pe cât am simțit că ar fi putut fi, pentru că nu am avut timp să mă dedic mai mult. Deci, timp de doi ani, din 2013 până în 2015, mi-am folosit toţi banii suplimentari pentru a investi și am început să schiţez un plan de a-mi părăsi locul de muncă și de a activa în afacere full-time.

Am recrutat trei investitori care au furnizat ceva capital și planul meu de afaceri a fost finalizat până la sfârșitul anului 2014. În 2015 am anunțat decizia mea de demisie și am mai lucrat încă 6 luni, plecând în cele din urmă în iulie 2015. Imediat, am început un al doilea blog pentru Canada şi am crescut frecvenţa postărilor mele la un articol pe zi. Totuşi, ulterior, le-am redus la o postare pe săptămână pentru ambele bloguri, pe care le public în fiecare marţi.

Am ales să mă specializez în Canada și Africa de Vest britanică. Practic, lucrez la o cantitate masivă de emisiuni, identificând toate subtilitățile pe care le pot avea în ceea ce privește varietăţile, hârtia, nuanțele, fluorescența etc. Apoi scriu o serie de postări pe blog, în timp ce lucrez la listarea materialului. Clienții mei au acum o notificare prealabilă despre ceea ce urmează în ceea ce privește listările și despre ce postări urmează pe blog. Aşadar, ei citesc postările, iar dacă sunt interesați de materialul prezentat, îmi pot vizualiza listările.

Sunt full-time în afacere deja de 2 ani şi jumătate, însă numai recent vânzările au atins un punct în care câştigul este sustenabil.

***

– Care sunt principalele provocări pentru un dealer de filatelie în zilele noastre? Ați observat unele tendințe noi în colecţionarea mărcilor poştale?

– Cred că principala provocare este specializarea într-o anumită arie, să rămâi concentrat și să nu fi distras de la aceasta. Deoarece barierele la intrarea în afacere sunt atât de scăzute acum, internetul este împânzit de dealeri de filatelie care nu se concentrează în mod special pe ceva şi valoarea propusă este pur și simplu un preț scăzut, fără niciun accent suplimentar pe serviciul în sine.

Aceasta presupune să fii un dealer la nivel mondial și să concurezi la preț cu un ne-începător, în opinia mea. În schimb, concentrându-mă pe Canada și împărtășind cunoștințele mele, sunt capabil să ofer clienților mei mai mult decât mărcile poştale: le ofer experiență.

Postările mele de pe blog sunt foarte tehnice și le indică direcțiile pe care le pot lua colecțiile lor, la care nu s-au gândit înainte, și le arată modalități de a aprecia mai bine și de a studia piesele pe care deja le deţin, ceea ce cred că este foarte important în vremuri în care colecţionarii nu-şi permit să cumpere prea multe mărci poştale. În acest fel, încerc să mișc hobby-ul către înainte, mai degrabă decât să vând mărci poştale.

Eu nu sunt doar un intermediar. Îmi împărtășesc cunoștințele și fac presupuneri din identificarea mărcilor poştale, astfel încât un specialist care caută un anumit tip de mărci să poată cumpăra exact ceea ce are nevoie. Acest lucru este ca răspuns la o tendință pe care am văzut-o, aceea de o mai mare specializare.

De obicei, colecționarii au cumpărat albume tipărite pentru o țară sau un grup de țări și apoi au încercat să umple acel album cu fiecare marcă poştală în parte.  

Dar ceea ce vedem acum este că mult mai mulți colecționari care aleg o emisiune care-i interesează o şi colecţionează în profunzime. O altă tendință este că există o revenire a interesului pentru materiale moderne (după anul 1945) faţă de ce se obişnuia până acum.

***

– De asemenea, sunteți specializat în anumite țări și regiuni africane. Cât de mare este interesul pentru astfel de mărci poştale şi de istorie poștală în Canada?

 – Nu există o mare cerere pentru Africa de Vest britanică în Canada, dar asta nu mă afectează prea mult, deoarece probabil că îmi voi vinde întreagul material deţinut la licitație în următorii câțiva ani, după ce termin blogurile despre aceasta.

***

– Cu siguranță aveți propria dvs. colecție de mărci poştale! Ce piesă din aceasta credeți că este o adevărată comoară, nu neapărat în ceea ce privește prețul?

– Colecția mea personală o reprezintă modelele Omnibus din anul 1935 (Silver Jubilee), din care am atașat câteva scanări. Sunt mărcile mele cele mai prețioase acum, deși colecția mea personală obişnuieşte să fie lotul de mărci din Nigeria. Sunt multe rarităţi printre ele, însă nu este chiar colecţia mea, ci aparţine companiei mele.

***

– Am găsit un articol interesant pe pagina magazinului dvs., legat de relația dintre valorile de catalog, valorile pieţei și condiția mărcilor poștale. Mulți vânzători online ignoră acest lucru, dar cât de importantă este calitatea pentru un adevărat dealer de filatelie? Am observat că aveți 3.190 de calificative pozitive în ultimele 12 luni!

– Condiția și evaluarea consecventă și precisă sunt esențiale pentru a asigura clienților primirea de valoare în schimbul banilor lor. Ai dreptate, mulți vânzători online nu-și clasifică în mod consecvent materialul, ceea ce face imposibilă oferirea unui serviciu de calitate consistentă. Am venit cu un sistem bazat pe 0-100 de puncte, care urmărește îndeaproape vechea scală calitativă „very fine-fine-very good”, şi care, în opinia mea, face o treabă mult mai bună pentru o calitate precisă. Astfel, clienții mei pot fi siguri că dacă îmi cumpără o marcă poştală și eu o clasific, de exemplu, VF-75, aceasta va fi întotdeauna de aceeași calitate, indiferent de momentul în care a fost emisă, și va fi diferită de, să zicem, o VF-80, care va fi întotdeauna mai consistentă.

***

– Scrieţi pe două bloguri, canadianphilately.blogspot.ro (mărci şi istorie poştală din Canada) şi naijastamps.blogspot.ro (mărci şi istorie poştală din Nigeria), ambele începute în anul 2011. Cum vă alegeţi subiectele pentru postări?

– Pentru blogul dedicat Nigeriei, inițial postările mele au fost aleatorii. Dar în cele din urmă am decis să abordez emisiunile în ordine cronologică, începând cu Lagos în anul 1874. Am pornit pur și simplu secvențial și sistematic printre mărcile poştale și acum scriu despre marca de 1s din 1887-1904.

Postările pentru blogul dedicat Canadei urmează, de obicei, ceea ce am în lucru în ceea ce privește listările, dar pentru ultimele 24 de săptămâni, acestea au fost prioritare: postez despre emisiunea centenară 1967-1973, chiar dacă am listat emisiunea cu caricaturi 1972-78. Când voi termina cu caricaturile, voi începe listarea centenarului și apoi voi începe să scriu despre emisiunea cu caricaturi, acum că am terminat munca pentru a identifica tipurile care există.

***

– Care este părerea dvs. despre filatelia de astăzi și ce piese credeți că vor fi mai greu de colecţionat în viitor?

– Cred că filatelia are un viitor foarte luminos, spre deosebire de unii care spun că este un hobby muribund. Trecând peste asta, cred că este un hobby în tranziție. Gusturile oamenilor se schimbă şi gravitează spre probleme mai moderne și departe de mărcile poştale care costă destul de mult.

În ultimii mai bine de 30 de ani, comerţul a distrus în mod nejustificat emisiunile filatelice moderne prin utilizarea lor pentru francare, ceea ce a dus la epuizarea materialelor din anii 1945-1980. De asemenea, administrațiile poștale au redus drastic cantitățile de emisiuni, până în punctul în care multe dintre acestea sunt tipărite în cantități mai mici de 1 milion de mărci, ţinân cont de faptul că în urmă cu 30 de ani aceste cantităţi erau de peste 30 de milioane de exemplare.

Cred că rezultatul constă în faptul că va deveni mult mai dificilă colecţionarea specializată de emisiuni moderne în stare neuzată decât a fost în trecut.

***

– Mulţumesc pentru acest interviu! Vă invit să adresaţi un mesaj cititorilor „Blogului de timbrofil”.

– Pentru cititorii blogului, aș spune că sunteți parte a celui mai magnific hobby din lume și ar trebui să fiți foarte mândri de acest lucru. Nu există un alt hobby, în opinia mea, care să aibă atâtea de oferit ca mărcile poştale: educație, frumusețe, relaxare, stimulare intelectuală, provocare și posibilă recompensă financiară.


© Copyright: Blog de timbrofil. Traducerea acestui interviu din limba engleză îmi aparţine. Textul poate fi consultat gratuit, însă nu poate fi preluat sau republicat în format digital sau tipărit decât în baza unui acord scris şi cu citarea sursei. Vă mulţumesc pentru înţelegere!

2 thoughts on “Q&A cu Chris McFetridge

  1. cddstamps says:

    Hi Catalin, I tried sending a message through your blog.. failed again.. It was for the article of the famous Philatelist.. I said another very interesting and informative article. Well done best wishes Michael

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.