Termeni filatelici: rolă de mărci


Philatelic terms: coil stamps

Coil stamps are a vertical or horizontal strip of postage stamps, usually rolled into a coil, thus earning their name. A large percentage of modern stamps are sold in coil form, because they are more amenable to mechanized handling in large quantities than either sheet stamps or booklet stamps.

In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


Rola de mărci („Coil stamps” în limba engleză, „Rouleau de timbres” în limba franceză şi „Briefmarkenrolle” în limba germană) reprezintă mărci poştale tipărite pe benzi de hârtie rulată, care pot fi distribuite cumpărătorilor şi prin intermediul automatelor speciale (mărcile poştale de automat, emise oficial de administraţiile poştale, în hârtia cărora se află elemente de securizare). Aceasta a apărut la începutul secolului al XX-lea.

Un element de interes în acest domeniu îl reprezintă perforaţiile, care se găsesc de obicei de-a lungul părţii drepte sau celei stângi (în acest caz avem de-a face cu noţiunea de „perforaţii verticale”) ori de-a lungul părţii superioare sau celei inferioare a mărcilor (caz în care vorbim despre „perforaţii orizontale”). În cazul rolelor, perforaţiile sunt ceva mai lungi decât în caz obişnuit, iar separarea mărcilor poştale se face prin tăiere, mai degrabă decât prin rupere, acesta reprezentând un indiciu clar că acea marcă provine dintr-o rolă.

S-a luat în calcul şi imprimarea unui număr pe partea din spate a mărcilor din rolă, în scopul unui control exact asupra epuizării acelei role. La început aceste numere erau imprimate din 10 în 10 mărci, apoi din 5 în 5, pentru ca imediat după anul 2000 să se tipărească astfel de numere de control pe fiecare dintre mărcile dintr-o rolă.

De asemenea, merită să vorbim şi despre inovaţiile recente privind rolele de mărci. Un exemplu este utilizarea mărcilor auto-adezive în role de dimensiuni foarte mari, întocmai ca o bandă adezivă cu etichete.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.