Filatelist cu bani puţini


Philatelist with low costs

The universally concept is that you have to invest a lot financially so you can be really called a ‘philatelist’! The question is: can you be a philatelist with low costs? I personally think you could! That’s why I’ll enumerate some methods by which any stamp collector, especially those at the beginning of the road, can have a modest collection, but beautiful and interesting.

In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


Concepţia universal valabilă în rândul oamenilor referitor la colecţionarea mărcilor poştale este că trebuie să investeşti foarte mult din punct de vedere financiar pentru a putea fi numit cu adevărat „filatelist”!

Ok, există o bună parte a celor care investesc constant sume mari de bani în hobby-ul lor şi astfel participă la evenimente şi licitaţii internaţionale, de unde achiziţionează piese rare şi foarte valoroase, pe care apoi le redau circuitului filatelic obţinând profit sau le oferă pur şi simplu moştenire generaţiei următoare de filatelişti.

Mai este o altă categorie de colecţionari, din rândul celor extrem de pasionaţilor de filatelie, care pentru acea piesă lipsă din exponatul cu care doresc să participe la o anumită expoziţie, ar oferi oricât, numai să intre în posesia ei şi să câştige astfel admiraţia juriului şi a celorlaţi colecţionari.    

Însă trebuie ţinut cont şi de faptul că mai există o categorie de filatelişti, anume aceia care sunt pasionaţi de colecţionarea şi studiul mărcilor poştale, însă care nu-şi permit sau nu doresc să investească sume prea mari în colecţia lor.

Întrebarea este: poţi fi filatelist cu bani puţini? Eu cred că da! De aceea am să enumăr câteva metode prin care orice colecţionar de mărci poştale, mai ales cei aflaţi la început de drum, pot avea o colecţie într-adevăr modestă, dar deosebit de frumoasă şi interesantă.

În primul rând, colecţionarea mărcilor poştale ştampilate este mai puţin costisitoare decât cea a mărcilor neştampilate. Unde le putem găsi? La târgurile filatelice, spre exemplu, iar o idee bună ar fi cumpărarea mărcilor poştale în loturi (termenul în limba engleză este acela de „kiloware”), deoarece preţul este mai mic raportat la bucată şi uneori puteţi avea şi surprize plăcute! Un exemplu personal ar fi că, în urma cumpărării unui lot de mărci poştale în majoritatea lor britanice, am avut şansa de a găsi printre acestea un exemplar din seria Penny Red, varianta „plate numbers” din anul 1864!

O altă metodă de a găsi mărci poştale ştampilate este verificarea plicurilor din cutia poştală. Ştiu, veţi întreba: cine mai trimite scrisori prin poştă în ziua de astăzi? Sunt de accord că acest lucru reprezintă aproape o raritate astăzi, însă nu vă lăsaţi descurajaţi! Sigur veţi găsi prin vreun colţ al casei sau poate în podul bunicilor o cutie cu plicuri vechi de odinioară!

Ar mai fi ideea de a spune rudelor, prietenilor sau chiar vecinilor despre faptul că sunteţi filatelist. Uneori îi puteţi salva de a mai căuta idei pentru cadoul de ziua voastră de naştere! 🙂

Aţi aflat că în oraşul vostru trăieşte un filatelist aflat acum la o vârstă venerabilă? Încercaţi să-l contactaţi şi să purtaţi o discuţie cu acesta, deoarece vă poate da câteva ponturi despre cum aţi putea să vă construiţi colecţia personală cu bani puţini!

În ziua de astăzi există foarte multe oportunităţi din partea dealerilor de filatelie care, în încercarea de a-şi face o reclamă cât mai eficientă, apelează la punerea la dispoziţia filateliştilor a unor mărci poştale gratuite.

Iată un exemplu! Michael Dodd, prorietarul website-ului de vânzări online Cddstamps.com, a oferit în ultimii 15 ani peste 200.000 de mărci poştale gratuite copiilor şi tinerilor, în scopul popularizării filateliei în rândul acestora.

De asemenea, pentru a face faţă concurenţei, aceleaşi companii, dar şi unele publicaţii filatelice, organizează periodic concursuri cu premii filatelice deosebit de atractive. Am să vă dau un exemplu personal şi în acest caz: în urma participării la un concurs organizat online, am câştigat premiul constând într-un lot format din aproape 100 de mărci poştale cu tema Europa!

Un alt loc unde puteţi găsi mărci poştale la preţuri reduse sau chiar gratis sunt cluburile filatelice. Tot astfel puteţi schimba duplicatele cu mărci poştale pe care nu le aveţi în colecţie.

Schimburi filatelice se pot realiza astăzi destul de uşor prin intermediul internetului. Eu utilizez, spre exemplu, portalul Colnect, reuşind până în prezent câteva schimburi deosebit de bune cu colecţionari din mai multe ţări. 

În concluzie, sper că v-am oferit destule motive pentru a realiza că filatelia nu trebuie neapărat să fie un hobby scump. Ideea este că fiecare colecţionar îşi construieşte colecţia conform propriilor idei şi preferinţe, iar uneori piesele din colecţia ta sunt cele care-ţi oferă clipe de relaxare după o zi grea la serviciu, indiferent de sumele investite în acestea.

2 thoughts on “Filatelist cu bani puţini

  1. Mihai Ceucă says:

    Sfaturi foarte utile pentru filateliștii începători! Aceste sfaturi plus multă, multă răbdare și perseverență, pot conduce spre realizarea colecțiilor și exponatelor de succes. Îmi permit o completare: dacă găsiți plicuri circulate francate cu mărci poștale, NU tăiați plicul pentru a recupera doar mărcile! Peste ani, atunci când veți ajunge colecționari avansați, veți plânge! Păstrați „obiectele poștale” integral. Doar așa, ele rămân piese-document de istorie poștală, documente pentru studiul circulației, tarifului, ștampilei ordinare și a celor (eventual) complementare, etc. Sute de mii de ilustrate și de întreguri poștale au fost distruse de înaintașii noștri pentru a „dezlipi” mărcile poștale. Acum plângem…

    1. Timbrofil says:

      Mulțumesc frumos pentru comentariu, domnule Ceucă! Sper ca sfatul dumneavoastră să fie urmat de cât mai mulți adepți ai filateliei. Cu respect, Cătălin

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.