Importanţa calităţii în filatelie (3)


The importance of quality when we talk about stamps (3)

The following material is a ‘guest post’ provided by Michael Dodd, the owner of the CDDStamps brand, to all readers of my blog. Michael has been a collector for 50 years, specializing in Great Britain George V Downey Heads. He actively supports and encourages people to enjoy stamp collecting and in particular has given away over 250,000 stamps to children and new collectors from some 90 countries over the past 20 years.

His passion is aviation and aerophilately and he has designed, produced and issued a number of First Flight Covers for the A380 and A350 aircraft, and flown on the majority of the inaugural flights carrying his covers, as well as numerous other special commemorative flights. Michael can be reached at cddstamps@gmail.com.

In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


Materialul următor este un „guest post″ oferit de Michael Dodd, proprietarul magazinelor filatelice online aflate sub titulatura CDDStamps, tuturor cititorilor Blogului de timbrofil. Vă invit să citiţi în continuare al treilea episod al acestui articol. Pe primele două le puteţi găsi aici şi aici.

***

Toate mărcile poștale îmi aparţin, sunt luate din albumele mele. Pare mai corect decât să dau exemplu materialul de la alți vânzători, pentru că acest lucru ar putea fi văzut ca și cum i-aș judeca pe aceştia. Nu vreau să fac asta, dar credeţi-mă că o parte din acest tip de material este foarte comun.

Dar tu ești judecătorul și poate înțelegi mai mult de ce sunt interesat de calitatea mărcilor, descrierea exactă a calității acestora și importanța acestui fapt pentru toți colecţionarii.

Această primă marcă poştală este SG #135, tipul 1 pe hârtie albă (Regina Victoria, emisă în anul 1867). Are o valoare de catalog, pentru un exemplar uzat de bună calitate, desigur, de 4.500£. Acesta însă nu este decât un exemplar aflat într-o condiţie proastă, deoarece este unul reparat (vezi colțul din stânga jos) și are o ruptură mică (care nu este vizibilă prin scanare). Nu o voi arunca, deoarece umple frumos un spaţiu în album. Nu că m-aş aștepta la un exemplar mai bun, poate doar dacă voi câştiga la loterie! Dar este un bun exemplu de motiv pentru care am putea păstra o marcă deteriorată în colecția noastră. Are o valoare de catalog mare și este o piesă destul de dificil de găsit. Poate că este interesant faptul că aceasta creşte în valoare; a fost listată la 1.100£ în catalogul din 1992, astfel încât, probabil, s-ar putea să merite de 5 ori mai mult în alţi 10 ani!

Următoarea este o altă marcă QV, SG #178, emisă în 1883. Din nou, un contra-exemplu din cauza colțului scurt din stânga sus şi perforarea foarte slabă. Dar, din nou, merită păstrată pentru că, de asemenea, umple frumos un spaţiu în album şi are o valoare de catalog, din nou în stare uzată de calitate, de 160£. Următoarele două sunt din aceeași epocă QV; SG #172 cu o valoare de catalog de 2,20£ fiecare. Dar acestea sunt mărci foarte comune. Ele sunt în mod obișnuit denumite „penny lilac”. Aceasta a fost marca poștală de bază a Regatului Unit din 1881 până în 1901 și au fost emise 33.600.000.000 de exemplare (Sursa: Wikipedia – The Penny Lilac). O marcă bună pentru a consacra probabil o viață de studiu, dar doar pentru că are în jur de 135 de ani nu înseamnă neapărat că are vreo valoare comercială.

Cele două exemple arată, de asemenea, ce se poate întâmpla cu mărcile atunci când sunt expuse condițiilor de mediu neprielnice. Marca din stânga prezintă rugină, așa cum este numită, și dacă studiile nu au mai arătat ceva special (foarte puțin probabil având în vedere numărul de exemplare emise), nu merită absolut nimic. De fapt, aș recomanda aruncarea ei, pentru că dacă ar fi plasată într-un album cu alte mărci poştale, rugina s-ar putea răspândi. Spun asta pentru că, pentru mine, nu reprezintă nici măcar un motiv de a umple un spațiu, fiind atât de mult emise. Unii oameni spun să speli mărcile poștale cu clor, idee cu care nu sunt de acord, dar fiecare are propria viziune și propriile valori.

***

Bucurați-vă de mărcile voastre poștale și învățați cât doriți, astfel încât să vă puteți bucura de colecția voastră.

Michael cddstamps.com

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.