Dilema începutului de an


The dilemma of this year’s beginning

I’d like to say that the ones presented in this post represent the dilemma of a collector of Romanian postal stamps in chronological order from the 19th century, but who gave up the accumulation of pieces issued after 2010, for various reasons.

In order to read the article below in your own language, please use the ‘Google Translate’ widget inserted in my blog. I’d like to share some opinions about this subject with you, so you can use the ‘Thoughts’ section.


Vreau să precizez că cele prezentate în această postare reprezintă dilema unui colecţionar de mărci poştale româneşti în ordine cronologică încă din secolul al XIX-lea, dar care a renunţat să mai acumuleze piese emise după anul 2010, din diverse raţiuni: preţuri ridicate pentru „tsunami”-uri anuale de emisiuni filatelice, coroborate cu paradoxul de a fi puse în vânzare în doar câteva oraşe mai mari din România (magazinul online al Romfilatelia este activ doar de anul trecut).     

Dilema este reprezentată de abordarea pe care o va avea Romfilatelia referitor la politica editorială pentru acest an – va continua în trendul ultimilor ani, prin care a cauzat diminuarea atractivităţii pentru mărcile poştale româneşti, sau va începe să demonstreze respect faţă de cei cărora le sunt adresate?

Accesând website-ul Romfilatelia (instituţia care de 14 ani emite mărcile şi efectele poştale româneşti), am dat peste planurile pentru primul trimestru al anului 2018, iar dilema mea deja a început să primească un prim răspuns: sunt planificate nu mai puţin de 13 emisiuni filatelice!    

Mergând mai departe, am analizat prima serie filatelică a anului 2018, care reprezintă o emisiune comună România-Slovacia dedicată celor 25 de ani de relaţii diplomatice bilaterale. Fiecare dintre cele două ţări a pus în circulaţie câte o marcă poştală (având exact aceeaşi imagine) care ilustrează mausoleul placat cu marmură albă din cadrul Cimitirului militar românesc de la Zvolen, Republica Slovacă, dedicat soldaţilor români căzuţi la datorie pe teritoriul slovac în cel de-al II-lea Război mondial.

Dilema mea aproape s-a risipit atunci când am comparat caracteristicile tehnice ale celor două mărci poştale cu aceeaşi temă, dar emise de două ţări diferite! Vă invit să trageţi singuri concluziile, analizând tabelul de mai jos:

Ţara

România

Slovacia

Număr de valori

1

1

Dimensiuni

48 x 33 mm

44,1 x 26,5 mm

Paginare

Coală de 32 şi minicoală de 5+1 vinietă

Coală de 8

Tiraj

18.915 mărci

240.000 mărci

Sistem de tipărire

Offset

Offset

Valoare nominală

8 Lei

1,30€ (aprox. 6 Lei)

P.S.: menţionez că dilema mea s-a risipit, iar planurile de viitor în ceea ce priveşte colecţia de mărci poştale româneşti rămân în continuare limitate la anul 2010… 😦

8 thoughts on “Dilema începutului de an

  1. Leonard Alexandru says:

    Diferența dintre noi și ei: ei emit timbre pentru folosul poștei, ai noștri pentru speculă; nominalele lor sunt apropiate de corespondența standard, ale noastre de corespondența periferică (limitrofă sau mai bine zis, limitată). Am mai spus-o și o repet: menirea timbrului este de a acoperi serviciile poștale (UPU) și nu de a umple abuziv buzunarele unora! Acest lucru se și vede din compararea caracteristicilor tehnice ale celor două emisiuni pe care ai realizat-o. Felicitări!

    1. Timbrofil says:

      Mulțumesc pentru completare! Din păcate, diferențele se înmulțesc de la an la an, iar la noi se vede mereu partea mai puțin frumoasă a părților care fac obiectul comparației…

  2. A. Mateescu says:

    Privind mărcile poștale, și dilema mea s-a încheiat. În 2011 am pus punct colecției personale de timbre românești, dar am crezut că pentru nepoțica mea, născută la sfîrșitul anului 2010, aș putea începe o „nouă aventură”.Cu timpul, mi-am dat seama că pentru ea, care locuiește în străinătate, cele cîteva clasoare cu timbre din România nu-i vor putea transmite simțămintele pe care eu, copil fiind, le-am avut în prezența mărcilor poștale! Asa că nu mai colecționez timbre. Rămân, însă, robul maximafiliei, „calitate” în care mă voi confrunta, în continuare, cu ilogicul aflat la putere în absolut toate instituțiile din România ce ar trebui să se îngrijească de emiterea mărcilor poștale (Ministerul, ANCOM și Romfilatelia).
    Alexandru Mateescu

    1. Alexandru Mateescu says:

      Am uitat să menționez Federația Filatelică Română, pentru atitudinea nepăsătoare față de dezvoltarea filateliei, incluzând aici și emiterea / distribuția mărcilor poștale.

      1. Timbrofil says:

        Ați menționat foarte bine! Tot prin comparație cu alte federații naționale din alte țări, FFR nici măcar nu-și actualizează propriul website de-a lungul anului, ce să mai vorbim despre promovarea filateliei sau despre susținerea activității filateliștilor! Am să dau aici doar un exemplu: Franța, cu nenumăratele sale asociații și cluburi filatelice susținute și promovate intens de FFAP, publicațiile scrise și online, bloggerii, expozițiile, seminariile și târgurile filatelice care mențin activă și preocupată întregul an lumea filatelică din Hexagon. Mulțumesc frumos pentru vizita pe blog!

    2. Timbrofil says:

      Trist, dar cât se poate de real! Nu pot să nu compar situația cu a altor țări, unde filatelia și oricare alte forme de colecționare și studiu sunt tratate cu respect, există implicare inclusiv din partea tinerilor, deci se întrezărește și un viitor frumos pentru acestea. La noi însă, vremurile instabile și-au pus amprenta pe viețile noastre, ne dictează viitorul, iar acesta nu sună deloc bine. Interesant este și faptul că filateliștii străini observă declinul accentuat al calității modului de a face filatelie în România, inclusiv nepăsarea autorităților. Dar ei nu ne pot ajuta cu nimic…

  3. Marius Barbu says:

    Filatelia contemporana pare gandita pentru privilegiati din punct de vedere material. Preturile nominale actuale sunt aberante. Nu cred ca pot fi atrasi tinerii de filatelia actuala cu astfel de preturi.

    Cum preturile in timp sunt date de cerere si oferta, probabil ca dupa o perioada de inflatie galopanta (in genul celei din anii ’90) sau in cazul trecerii Romaniei la moneda euro, cotele viitoare pentru nominalele actuale vor deveni atractive (adica vor scadea), la fel ca in cazul timbrelor emise in perioada comunista.

    Chiar sunt curios sa vad evolutia preturilor emisiunilor filatelice actuale.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.